Aktuelno iz SPC 22.06.2024 | 11:50

EPISKOP ILARION BOGOSLUŽIO NA DUHOVSKE ZADUŠNICE U HRAMU SVETOG SAVE: Zajedništvo živih i upokojenih, u molitvi

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
EPISKOP ILARION BOGOSLUŽIO NA DUHOVSKE ZADUŠNICE U HRAMU SVETOG SAVE: Zajedništvo živih i upokojenih, u molitvi
Printsceen/TvHram

U subotu pred praznik Silaska Svetog Duha na apostole, vernici su se okupili na molitvi za preminule u zavetnom spomen-hramu, dok je episkop novobrdski, vikar patrijarha Porfirija, posle zaamne molitve služio parastos onima koji su usnuli sa verom u Hrista i vaskrsenje.

Dan uoči praznik Duhova, kada pravoslavni vernici obeležavaju Duhovske (letnje) zadušnice, episkop novobrdski Ilarion služio je arhijerejsku liturgiju u zavetnom Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru. U ovom svetom zdanju, koje predstavlja simbol pravoslavne vere i duhovnosti, episkop Ilarion je zajedno sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i okupljenim vernim narodom, uzneo molitve za preminule.

Tanjug/S. Radovanović
Hram Svetog Save

Duhovske zadušnice su poseban dan u pravoslavnom kalendaru, kada se molimo za duše naših preminulih bližnjih. Ovaj dan, poznat i kao Letnje zadušnice, uvek pada u subotu pred praznik Pedesetnice, kada se pravoslavna crkva seća silaska Svetog Duha na apostole. Tradicija molitvenog sećanja na preminule potiče iz davnih vremena i ima dubok koren u hrišćanskoj veri, naglašavajući zajedništvo živih i umrlih u Hristu.

Nakon zaamvone molitve (završna molitva koja se čita nakon pričesne molitve i pre otpusta), episkop Ilarion je služio parastos za preminule vernike, uznoseći molitve za one koji su se upokojili sa verom u vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Ova sveta služba predstavlja čin milosti i ljubavi, gde se kroz molitvu i sveću sećamo svojih najmilijih, moleći se za njihovo spasenje i mir.