Aktuelno iz SPC 22.06.2024 | 15:50

REAKCIJA PROTOJEREJA-STAVROFORA VELIBORA DŽOMIĆA: Ne može haos na društvenim mrežama odvojiti narod od Svetog Save!

Izvor: B92
Autor: Saša Tošić
REAKCIJA PROTOJEREJA-STAVROFORA VELIBORA DŽOMIĆA: Ne može haos na društvenim mrežama odvojiti narod od Svetog Save!
youtube/printscreen/B92 TV

Govoreći o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarha, episkope i sveštenstvo, otac Velibor poziva na duhovno jedinstvo uprkos iskušenjima i izazovima modernog doba.

U svetlu sve učestalijih napada na društvenim mrežama na Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarha Porfirija, episkope, sveštenstvo i vernike, protojerej-stavrofor Velibor Džomić oglasio se kako bi dao odgovore na ove neosnovane optužbe i uvrede.

- Jedna piše: "Pored prokletog Hrama Svetog Save, u čijim se podrumima nalaze teretane i razne fensi pogodnosti za promotere ratnih zločina popove SPC". Patrijarha naziva prvim popom Srbije, retardom, patrijarhom mržnje, bradatom nakazom -  rekao je protojerej-stavrofor Velibor Džomić gostujući na TV B92, osvrnuvši se na teške reči koje se šire preko društvenih mreža.

youtube/printscreen/B92 TV
Protojerej-stavrofor Velibor Džomić

Ovi napadi, prema rečima oca Velibora, stvaraju medijski haos i unose nemir u javni diskurs:

- Društvena mreža ova, društvena mreža ona, rekao ovaj, preneo onaj, šerovao ovaj i onaj… I dođemo do situacije da se pravi haos u medijskom, i u ovom paramedijskom svetu preko društvenih mreža. Kada vidim sve ovo što se piše protiv Srpske pravoslavne crkve, protiv patrijarha Porfirija, protiv sveštenstva, protiv vernika, kao apsolutne većine građana ove zemlje, prvo mi na pamet dolaze reči Gospodnje: "Kroz mnoge vam nevolje valja proći, da bi zadobili carstvo nebesko". Te nevolje su danas sigurno zastrašujuće, upozoravajuće, zabrinjavajuće, ali hrišćani nikada ne gube nadu.

Shutterstock
Društvene mreže mogu biti pune iskušenja

U kontekstu savremenih iskušenja, otac Velibor ističe da vernici i klirici treba da se oslanjaju na duhovne vrednosti:

- Crkveni ljudi, bez obzira da li su oni vernici ili klirici, sve životne teme, probleme, iskušenja, treba da gledaju kroz prizmu reči Gospodnjih i kroz prizmu i kontekst Jevanđelja.

Podsećajući na istorijske događaje, protojerej-stavrofor Velibor Džomić naglašava snagu crkvene zajednice:

- Ovih dana objavljen je snimak Spasovdanske litije u Beogradu 1947. godine, poslednje pre nego što su je zabranili. Bogu hvala, obnovljena je na veličanstven način. Kome pametnom to može da smeta? Smeta samo onima koji su suštinski otuđeni. Međutim, oni se nalaze u nemogućoj misiji. Nemoguće je društvenim mrežama odvojiti ovaj narod od njegove crkve i od Svetog Save. Niti je moguće patrijarha, episkope i sveštenike odvojiti od naroda, za koji su odgovorni pred Bogom i pred istorijom.”

youtube/printscreen/B92 TV
Otac Velibor

Iz ovih reči protojereja-stavrofora Velibora Džomića jasno je da, uprkos izazovima modernog doba, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici ostaju postojani u svojoj veri i duhovnom jedinstvu, nepokolebljivi pred napadima i uvredama.