Aktuelno iz SPC 30.06.2024 | 23:54

POSLE LITURGIJE U BITOLJU, PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA JEDINSTVO: Govoreći jezikom pravoslavnim, ne samo da se razumemo nego smo istinski jedno

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
POSLE LITURGIJE U BITOLJU, PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA JEDINSTVO: Govoreći jezikom pravoslavnim, ne samo da se razumemo nego smo istinski jedno
SPC Patrijarh Porfirije nad kivotom sa moštima Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske

Posle svečanog bogosluženja i kanonizacije Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske u Hramu Svetog Dimitrija u Bitolju poglavar SPC je u svojoj besedi govorio o značaju ujedinjenosti i bratoljublja.

U toku Svete liturgije koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija u Bitolju svečano je obavljen čin kanonizacije Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske.

Ovom uzvišenom događaju prisustvovali su mnogobrojni visoki crkveni velikodostojnici, među kojima su bili arhijereji iz različitih eparhija, kao što su prespansko-pelagonijski Petar, zvorničko-tuzlanski Fotije, crnogorsko-primorski Joanikije, evropski Pimen i mnogi drugi.

SPC
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan

Nakon bogosluženja patrijarh Porfirije je održao nadahnutu besedu, u kojoj je istakao važnost jedinstva u veri i ljubavi, poredeći današnje vernike sa okupljenima na dan Pedesetnice, kada su apostoli, vođeni Duhom svetim, govorili jezikom razumljivim svima.

- Saobraćajući međusobno jezikom tela u ozračju i radosti Pedesetnice, mi zasigurno - budući da smo jedno telo i jedna krv, da smo telo Hristovo, da smo crkva njegova - razumemo jedni druge jezikom vere i jezikom ljubavi. Isto onako kako su 3.000 ljudi sabranih u Jerusalimu, koji su došli sa svih strana i nisu znali jevrejski jezik, razumevali apostola Petra koji im se obraćao na jevrejskom jeziku, kao da im govori na njima razumljivom jeziku - kazao je patrijarh Porfirije, a potom je istakao:

SPC
Ikona Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske

- To je bilo zbog toga što su imali veru u živog Boga, što su imali ljubavi prema Bogu, što su tragali za istinom, punoćom, savršenstvom i svetošću, a onda je Duh Sveti govorio kroz apostola Petra i svi su se međusobno razumeli.

Tako i mi, braćo i sestre, govoreći istim jezikom, jezikom Duha svetog, govoreći jezikom pravoslavnim, govoreći jezikom crkve, govoreći jezikom ljubavi, ne samo da se razumemo, nego i istinski jesmo jedno, jer se pričešćujemo istim telom Hristovim i istom krvlju njegovom - rekao je patrijarh srpski.

SPC
Patrijarh Porfirije nad kivotom sa moštima Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske

Ove reči poglavara SPC odzvanjale su snagom duhovnog jedinstva i ljubavi, podsećajući sve prisutne na važnost zajedništva u veri. Svečana liturgija i kanonizacija Svete prepodobnomučenice Stefanide Bitoljske i Skadarske ostavili su snažan utisak na sve prisutne, podstičući ih na dublje razumevanje i posvećenost veri.

Ovaj događaj, ispunjen svetlošću i duhovnom snagom, još jednom je potvrdio snagu pravoslavlja i važnost očuvanja vere i ljubavi među vernicima, koji su, vođeni Duhom svetim, istinski jedno telo u Hristu.