Aktuelno iz SPC 21.07.2024 | 16:04

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OSVEĆENJE HRAMA: Vladika Metodije osveštao obnovljenu Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Tupanima pored Nikšića

Izvor: Religija/SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Autor: Saša Tošić
POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OSVEĆENJE HRAMA: Vladika Metodije osveštao obnovljenu Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Tupanima pored Nikšića
SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka

Na praznik Svete Nedelje, nakon čina osveštavanja svetinje, episkop budimljansko-nikšićki služio je arhijerejsku liturgiju, obavio čin krštenja i miropomazanja, posle čega je u sabranju usledila trpeza ljubavi, ispunjena radošću i duhovnim zajedništvom, uz bogat kulturno-umetnički program.

Selo Tupan u Banjanima nedaleko od Nikšića, na praznik Svete mušenice Nedelje doživelo je dan ispunjen duhovnom radošću i ponosom. Episkop budimljansko-nikšićki Metodije osveštao je obnovljenu Crkvu Svetog Jovana Krstitelja, koju je bratstvo Komnenović posvetilo svom nebeskom zaštitniku. Ovaj svečani čin nadomak Nikšića okupio je sveštenstvo i monaštvo eparhija Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke i primorske, ali i mnogobrojne vernike koji su došli da prisustvuju ovom značajnom događaju.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Episkop Metodije oscećuje Hram Svetog Jovana Krstitelja

Banjani, staro-hercegovačko i dinarsko pleme, nosi sa sobom bogatu istoriju ispunjenu duhovnom i kulturnom snagom. U vreme turske okupacije, pripali su Hercegovačkom sandžakatu, a danas su ponosni deo savremene Crne Gore. Pre dolaska Turaka, ovo pleme zauzimalo je središnji prostor između Nikšića i Bileće, protežući se od reke Trebišnjice do vrhova Njegoša, gde su u selu Muževice živeli preci crnogorske Dinastije Petrović-Njegoš, čuvajući tako neprocenjivo nasleđe svojih predaka.

Nakon osvećenja hrama, vladika Metodije je služio svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom Liturgije, svetu tajnu krštenja i miropomazanja primio je novoprosvećeni sluga Božji, Vukan Komnenović, unoseći tako novu duhovnu snagu u bratstvo Komnenovića.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Metodio krstio je malog Vukana Komnenovića

Protojerej-stavrofor Dražen Tupanjanin, paroh trebinjski i potomak bratstva Komnenović, obratio se sabranima pastirskom besedom. Njegove reči su odzvanjale dušama prisutnih, podsećajući ih da je sveta liturgija slika onoga što očekujemo i senka nebeske stvarnosti, ikona onoga što dolazi.

Episkop Metodije je u svojoj liturgijskoj propovedi istakao važnost obnove i osvećenja drevnog hrama, podsećajući verni narod na jevanđeljsku priču o značenju Crkve i Božje zajednice. Svojom porukom o važnosti čistog srca, opraštanja i ljubavi prema bližnjima, episkop Metodije je dirnuo srca svih prisutnih:

- Gospod da nam očisti srca naša blagodaću i milošću svojom, da se mi potrudimo da oprostimo bližnjima svojim, da ih zagrlimo i kažemo da ih volimo i da sve što možemo učinimo za njih i da tako ovaj svet napravimo i učinimo makar malo podnošljivijim mestom za život.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Obnovljeni Hram Svetog Jovana Krstitelja

Nakon liturgije, sabranje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi, gde su se sabrani uz osveženje radovali ponovnom zajedništvu. Prof. Veselin Matović govorio je o bratstvu Komnenović, naglašavajući da su crkvu podigli pre više od pet vekova, nakon pada Hercegovine, kada su Turci i islam preplavili Balkan. Na banjskom kamenu, Komnenovići su utvrdili temelj svog identiteta, postavši nebokaze i zemljokaze sebi i potomcima. Vremenom su se rasuli širom sveta, noseći druga prezimena, ali duh bratstva ostao je nepromenjen.

Predsednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, pozdravio je sabrane u ime bratstva i Crkvenog odbora, izražavajući ponos i radost zbog obnove hrama i obnavljanja zajedništva u mestu porekla Komnenovića.

Kulturno-umetnički i folklorni program upotpunio je ovaj svečani dan. Nastupili su narodni guslar Đorđije Koprivica, interpretator etno pesama Jelena Koprivica, mladi guslar Ognjen Koprivica, izvorna muška pevačka grupa „Banjani“ i guslar Goran Komnenović, čije su pesme i muzika oživeli duh prošlih vremena i povezali generacije.

Osvećenje Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Tupanima nije samo čin obnove jednog hrama, već i simbol duhovne snage, zajedništva i ljubavi koji će vekovima osvetljavati put bratstvu Komnenović i svim vernicima ovog blagoslovenog kraja.