Aktuelno iz SPC 22.07.2024 | 12:30

SVEČANI TRENUTAK ZA MATURANTE SRPSKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE U ZAGREBU: Uručene diplome i nagrade najboljim učenicima

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVEČANI TRENUTAK ZA MATURANTE SRPSKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE U ZAGREBU: Uručene diplome i nagrade najboljim učenicima
SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Vladika Kirilo pozvao maturante da slede istinu, dobrotu i pravdu na svom budućem putu. Porodica Vucelić iz Amerike tradicionalno darivala najuspešnije učenike, dodatno osnažujući njihovu veru u sebe.

U predivnom ambijentu Srpske pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu, održana je svečanost povodom završetka mature za 16. generaciju maturanata. Trinaest devojaka i sedam momaka, ispunjeni ponosom i radošću, primili su svedočanstva koja su potvrda njihovog predanog rada i učenja, ali i ulaznica za novi životni period ispunjen izazovima i prilikama za dalji rast i razvoj.

Na ovom značajnom događaju, učenicima, roditeljima i nastavnicima se obratio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Njegovo prisustvo i reči ohrabrenja duboko su dirnule sve prisutne, posebno mlade maturante koji sada koračaju ka novim životnim stazama.

- Ulazite sada u novo razdoblje vašeg života. Novi su izazovi pred vama. Gde god se nalazili, Crkva je uvek uz vas, a vi uvek birajte Istinu, Dobro i Pravdu. Ako vam se ponekad učini da je prečica lakši put, da nosi više koristi, budite sigurni da se radi o privremenom zadovoljstvu koje brzo prolazi - kazao je episkop Kirilo, pružajući mladim dušama savete koje će nositi sa sobom kroz sve buduće izazove i iskušenja.

SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Mitropolit Kirilo sa maturantima 16. generacije srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu

Posebnu radost ovom događaju donela je dodela novčanih nagrada porodice Vucelić iz Sjedinjenih Američkih Država, dugogodišnjih dobrotvora Gimnazije. Nagrade za najbolje maturante, Damjana M., Anđeliju O. i Vedranu M., uručio je Nikola Vucelić, unuk Milojka Vucelića, čije ime nosi ponos i uspomenu na porodicu koja je svojim nesebičnim delovanjem doprinela obrazovanju mnogih generacija.

- Biti ovde danas, među vama, mladima koji ste ponos naše zajednice, za mene predstavlja izuzetnu čast. Ove nagrade su simbol podrške i verovanja u vašu svetlu budućnost - rekao je Nikola Vucelić, podstičući mlade da ustraju u svojim ciljevima i snovima.

Svečanost je bila ispunjena pesmom, smehom i suzama radosnicama, dok su maturanti i njihovi roditelji delili trenutke ponosa i radosti. Ovo je bio trenutak kada su se svi prisutni setili važnosti zajedništva, podrške i vere u sebe i svoje bližnje.

Dok se 16. generacija maturanata sprema za nove izazove i avanture koje život nosi, uvereni smo da će sa sobom nositi poruke mudrosti, ljubavi i istine koje su im usađene tokom njihovog školovanja u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković”. Njihov put je tek počeo, a sa takvim temeljima, pred njima je svetla i uspešna budućnost.