Aktuelno iz SPC 27.07.2024 | 21:39

DUHOVNA RADOST U SRCU CRNE GORE: Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Manastiru Đurđevi stupovi

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA RADOST U SRCU CRNE GORE: Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Manastiru Đurđevi stupovi
SPC

Mnogobrojni arijereji, monaštvo, sveštenstvo i verni narod, uz pojanje i molitve, dočekali su poglavara SPC koji je izrazio svoju ljubav, zahvalnost, ali i reči utehe i duhovnog osnaženja povodom obeležavanja osamdesete godišnjice stradanja Srba u Velici.

U manastiru Đurđevi stupovi, zadužbini župana Stefana Prvoslava, sina velikog župana Tihomira i sinovca Stefana Nemanje – Svetog Simeona Mirotočivog, 27. jula 2024. godine, dočekan je patrijarh srpski Porfirije. Ovaj dan će zauvek ostati zapisan u hronikama vere i ljubavi, kao svedočanstvo duhovnog jedinstva i snage naroda Božjeg.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, zajedno sa sveštenstvom, monaštvom i mnogobrojnim vernim narodom Berana i Vasojevićkog kraja, s radošću je pozdravio dolazak Patrijarha. Ispred ovog svetog hrama, gde je pre osam vekova Sveti Sava za episkopa u Budimlji naznačio monaha Neofita, upriličen je svečani čin doksologije.

SPC
Doček patrijarha Porfirija u Manastiru Đurđevi stupovi

Mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije, kao i episkopi pakračko-slavonski Jovan, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator zagrebačko-ljubljanski Kirilo, zajedno sa izabranim episkopima jenopoljskim, arhimandritom Nikonom i dioklijskim arhimandritom Pajsijem, ujedinili su svoje molitve u ovom svetom trenutku.

U nadahnutom pozdravnom slovu, episkop Metodije je izrazio duboku zahvalnost i ljubav:

- Neka radost ispuni svako srce i svaki dom hrišćanski i pravoslavni u Crnoj Gori! Vaša Svetosti, stopama našeg oca i naše hristoikone Svetog Save, molitvama Svetog Petra i Svetog Vasilija, došli ste nam sledstvujući Hrista i Jevanđelje, sledstvujući svoju veru i ljubav, donoseći blagoslov Božji ovoj zemlji, ovom gradu, ovom narodu i ovoj Svetosavskoj eparhiji. Dobro nam došli u svetu Crnu Goru naroda vernog i Bogu odanog! U svetu Crnu Goru postojbinu svetih otaca i svetih ćivota, ugodnika Božjih i velikih molitvenika Srpske pravoslavne crkve.

SPC
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije

Vladika Metodije je zaključio svoj govor dirljivim rečima:

- Mi ovde živimo i negujemo hrišćanski duh, istinski bratski odnos poverenja i poštovanja sa svim narodima i religijama i verujemo da samo u zajednici ljubavi možemo graditi sebe i svoj narod. Ovde smo se svi večeras okupili, i crkveni klir i narodni prvaci, zajedno sa vernim narodom. Svi smo radosni i blagodarni vašem dolasku i hvala Bogu što nas je blagoslovio vašom posetom.

SPC
Patrijarh Porfirije

Potom se vernom narodu obratio patrijarh Porfirije:

- Nema veće radosti i blagoslova za bilo koju dušu pravoslavnu i svetosavsku nego da dođe u zemlju Svetog Save, da bude utešena snažnom verom i krstolikom ljubavlju prema Bogu i prema čoveku, prema čitavoj tvorevini Božjoj.

SPC
Doček patrijarha Porfirija u Manastiru Đurđevi stupovi
 

Uz molitve i blagoslove, manastir Đurđevi stupovi još jednom je postao mesto duhovnog osnaženja i potvrde vere, obasjan svetlošću ljubavi i zajedništva koje je patrijarh Porfirije doneo sa sobom.