Aktuelno iz SPC 22.08.2024 | 20:21

SENTANDREJA OBASJANA SVETLOŠĆU PREOBRAŽENJA: Hramovna slava Preobraženjske crkve

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SENTANDREJA OBASJANA SVETLOŠĆU PREOBRAŽENJA: Hramovna slava Preobraženjske crkve
SPC/Eparhija budimska

Na ovaj veliki hrišćanski praznik, mitropolit budimski Lukijan služio je arhijerejsku liturgiju uz prisustvo vernika i sveštenstva, a dan je završen kulturno-umetničkim i folklornim programom koji je spojio tradiciju i veru u ovom centru pravoslavlja u Mađarskoj.

Kada se nebo sjedinjuje sa zemljom u svetlosti božanske slave, na Preobraženje Gospodnje, Sentandreja je postala svedok jednog od najuzvišenijih trenutaka duhovne radosti. U srcu ove drevne srpske naseobine, gde su vekovi utkali svoje molitve u kamenje crkava i u duše vernog naroda, Preobraženjska crkva je otvorila svoja sveta vrata za arhijerejsku liturgiju koju je služio mitropolit budimski Lukijan.

SPC/Eparhija budimska
Vladika budimski Lukijan i vladika braničevski Ignjatije

Preobraženjska crkva, sa svojim mirisom tamjana i sveća, odisala je tihim slavljenjem nebeske svetlosti, dok su reči molitvi mitropolita braničevskog Ignatija i brojnih sveštenika i đakona ispunjavale svodove hrama. Protojerej Zoran Ostojić, koji je održao besedu o značaju Preobraženja, podsetio je verne na snagu i tajnu ovog praznika – trenutak kada je Hristos otkrio svoju božansku prirodu, pozivajući svakoga da se preobrazi u duhu i srcu.

Posle liturgije, litija je krenula oko crkve, kao reka blagoslova koja osvećuje sve pred sobom. Tokom krsnog hoda, čitano je sveto Jevanđelje, a molitve su se uzdizale za sve počivše sentandrejske sveštenoslužitelje i parohijane, da im Gospod podari večni mir. Na kraju litije, mitropolit Lukijan je blagoslovio i osvetio grožđe, simbol Božije milosti i plodnosti, prizivajući blagodat na sve koji su ga prinosili.

SPC/Eparhija budimska
Arhijerejska liturgija u Preobraženjskoj crkvi

U popodnevnim časovima, tišinu predvečerja uzvisili su zvuci molitve večernje službe. Protojerej Zoran Ostojić, osvećujući slavske darove i presecajući slavski kolač, podsetio je verne na zavet ljubavi i zajedništva.

Kako je sunce zalazilo, u porti Preobraženjske crkve započeo je kulturno-umetnički program, organizovan u saradnji sa KUD Taban i Samoupravom Srba u Sentandreji. Narodne igre i pesme, koje su izveli CKUD Lepa Radić iz Gradiške, KUD Aleksandrovo iz Aleksandrova, KUD Taban iz Budimpešte, tamburaši Panonski mornari i orkestar Kolo, ispunile su duše prisutnih sećanjima na domovinu i toplinom zajedništva. Gradonačelnik Sentandreje, gospodin Žolt Filip, prisustvovao je ovoj svečanosti, ističući značaj očuvanja srpske kulturne i duhovne baštine na ovom području.

SPC/Eparhija budimska
Kulturno-umetnički i folklorni program u porti Preobraženjske crkve u Sentandreji

Na Preobraženje, dan kada se svetlost Hristova objavila pred učenicima, Sentandreja je zasijala u toj istoj svetlosti, donoseći radost i nadu u srca svih koji su prisustvovali ovoj svečanosti. To je bio dan kada su se svi sabrani, kroz molitvu, litiju i slavlje, duhovno uzdizali, usmeravajući svoje korake ka Carstvu nebeskom.