Duhovna riznica 22.08.2024 | 16:08

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Gladnog nahrani, nagog odeni, stranca u dom primi, a bolesnog poseti

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Gladnog nahrani, nagog odeni, stranca u dom primi, a bolesnog poseti
Shutterstock

Devetog četvrtka posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik u svojoj knjizi podseća na suštinu istinskog prvenstva u hrišćanstvu. Svojim rečima nas vodi ka služenju drugima, pozivajući nas da budemo sluge u svetu gde je služenje postalo zaboravljena vrlina.

Hrišćanstvo u punoj meri zadovoljava naše stremljenje ka prvenstvu. Ali, kako? Na sasvim drugi način nego svet. Hoćeš li biti prvi? Budi svima sluga, tj. budi poslednji među svima. To je toliko suštinski važno, koliko je važno svoj život uređivati po primeru Gospoda Hrista.

Gospod govori: “Sin čovečji nije došao da mu služe, nego da služi i da dade život svoj u otkup za mnoge” (Mt.20,28). Gospod služi, pa čak i noge svojih učenika pere. Prema tome, ni mi ne treba ni zbog čega da se stidimo u služenju drugome. Sa čim i kako možeš – samo služi.

Prilike ima na svakom koraku: gladnog nahrani, nagog odeni, stranca u dom primi, bolesnog poseti i nađi mu se pri ruci, i izađi u susret svakome ko ima potrebu. I ne samo telu, nego i duši drugog posluži: urazumi, daj savet, ukaži na dobru knjigu, uteši, potkrepi. Reč je vrlo snažno sredstvo pri pomoći: njome dejstvuje duša. Susrevši se sa drugom dušom, ona joj dodaje snage.