Aktuelno iz SPC 24.08.2024 | 18:07

ISTORIJSKI TRENUTAK U KRUŠEVCU: Vladika David danas osvrštao krstove koji krase Hram Svetih Arhangela na vidikovcu Bagdala

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
ISTORIJSKI TRENUTAK U KRUŠEVCU: Vladika David danas osvrštao krstove koji krase Hram Svetih Arhangela na vidikovcu Bagdala
SPC/Eparhija kruševačka

Krstovi su svečano uzdignuti na četiri kupole budućeg sabornog hrama, obasjavajući grad i njegovu okolinu blagodatnim zracima Hristove ljubavi.

Pod svetlim nebom Kruševca, u blagoslovenoj tišini poprazništva Preobraženja Gospodnjeg, danas je obavljen čin osvećenja koji će zauvek ostati upisan u srcima vernog naroda Eparhije kruševačke. Mitropolit kruševački David, uz sasluženje brojnih sveštenika, jeromonaha i đakona, obavio je svečani čin osvećenja krstova za Hram Svetih Arhangela, koji se uzdiže na vidikovcu Bagdala. Ovi krstovi, simboli Hristove krsto-vaskrsne ljubavi, sada krune četiri male kupole hrama, obasjavajući Kruševac i njegovu okolinu blagodatnim zracima.

SPC/Eparhija kruševačka
Pred budućim hramom prostire se prelepi Park minijatura „Srbija“, 

U atmosferi ispunjenoj tihom radošću i molitvom, ovaj svešteni čin okupio je verni narod, ugledne građane, predstavnike gradskih vlasti na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Manojlovićem, kao i velikog priložnika krstova, čija su srca kucala u duhu zajedništva i vere. Mitropolit David je, sa blagoslovom i ljubavlju, uzdigao krstove, posvetivši ih da ujedine Nebo i Zemlju u ovom svetom prostoru, gde će krstovi biti ne samo ukras, već i trajni znak nade i vere.

Hram Svetih Arhangela, čija gradnja ima duboke korene, ponikla iz želje da se na Bagdali podigne svetinja, nosi u sebi sećanje na mnoge postradale na potezu Slobodište – Garski potok – Bagdala tokom Drugog svetskog rata. Prva konkretna inicijativa za gradnju hrama javila se na prelazu osamdesetih u devedesete godine, kao plod duhovnih vizija staraca sa Hilandara – proigumana Nikanora, igumana Pajsija, kao i otaca Mitrafona i Kirila.

SPC/Eparhija kruševačka
Nakon osvećenja, krstovi su podignuti na kupole hrama

Veliki krst, koji sada krasi centralnu kupolu hrama, osveštan je i postavljen 18. marta 2024. godine, dok je današnji čin osvećenja krstova za četiri manje kupole dodatni blagoslov za ovu svetinju. Pred budućim hramom prostire se prelepi Park minijatura „Srbija“, otvoren 2019. godine na Vidovdan. Park, u obliku teritorije Srbije, sa svojih pet „reka“ i deset „gradova“, predstavlja istinsku riznicu duhovnog i kulturnog nasleđa naše zemlje, sa minijaturama manastira kao što su Žiča, Mileševa, Ravanica, Studenica, Gračanica, Lazarica, Krušedol, Pećka patrijaršija, Hram Svetog Save, Visoki Dečani i Pavlovac.

SPC/Eparhija kruševačka
Nakon osvećenja, krstovi su podignuti na kupole hrama
 

Današnji događaj, prožet dubokim duhovnim značenjem, predstavlja korak bliže ka završetku hrama, ali i simboličan čin koji nas podseća na večnu istinu – Hristo, svojim krstom i vaskrsenjem, osvetljava put svima nama, uvek i zauvek. Krstovi na Bagdali sada stoje kao svetionici vere, pozivajući sve ljude dobre volje da se uzdignu u molitvi i ljubavi, prigrlivši svetlost Hristovu.