Aktuelno iz SPC 25.08.2024 | 21:45

PATRIJARH PORFIRIJE DONEO BLAGOSLOV NOVOM BEOGRADU: Poglavar SPC služio Arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH PORFIRIJE DONEO BLAGOSLOV NOVOM BEOGRADU: Poglavar SPC služio Arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog
SPC

Posle bogosluženja na praznik Svetog Fotija i Anikita, patrijarh je mudro besedio o veri, pružajući snagu i utehu brojnim vernicima, osvetljavajući im put kroz životne izazove i iskušenja.

Uz svetlost sveća i miris tamjana, crkva Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu zasijala je duhovnom obnovom i nadom. Na praznik Svetog Fotija i Anikita, patrijarh srpski Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju koja je okupila verne u zajedničkoj molitvi.

U ovoj svetoj službi, patrijarhu su sasluživali episkop toplički Petar, arhimandrit Danilo, arhimandrit Nektarije, brojni sveštenici i đakoni, dok su vernici svojim prisustvom obogatili ovaj duhovni trenutak.

SPC
Vladika toplički Petar

U svojoj besedi, patrijarh Porfirije osvrnuo se na jevanđeljski odlomak koji opisuje čudesan događaj sa Genisaretskog jezera. U njemu se opisuje trenutak kada Gospod hoda po vodi, a apostol Petar, suočen sa strahom, počinje da tone, ali je spašen rukom Spasitelja. Ova scena, prema rečima Patrijarha, služi kao duboka pouka o značaju vere i poverenja u Boga.

- Vera je ono što nam je potrebno - rekao je Patrijarh Porfirije i nastavio:

- Kada imamo vere, onda ćemo znati šta treba da činimo. Onda ćemo srcem osećati kako treba da činimo i onda ćemo ishode onoga što mislimo, govorimo i činimo videti kao plod naše saradnje sa Bogom, kao dar Božji, kao izraz Njegovog promisla i kao nešto što je najspasonosnije za nas.

SPC
Najmlađi vernici celivaju ikonu Bogorodice u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog

Patrijarh je podsetio prisutne na reči apostola Pavla:

- Svako će se delo kroz oganj ispitati. 

Time je naglasio da život, iako ispunjen neizbežnim nedaćama i iskušenjima, nije romantičan, već ozbiljan dar od Boga, koji treba ceniti i razumeti u svojoj pravoj svetlosti.

SPC
Hram Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu

- Nema romantike! Život je isuviše ozbiljan, jer je isuviše vredan dar koji smo dobili od Boga i tu nema kocke - zaključio je patrijarh.

Ova beseda, upućena sa duhovnom dubinom i mudrošću, pružila je prisutnima duhovnu hranu i ohrabrenje na putu vere, dok su vernici u tišini i poniznosti slušali reči svog pastira, tražeći u njima svetlost i snagu za svoje svakodnevne borbe.