Aktuelno iz SPC 02.09.2024 | 16:32

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA VERNI NAROD REPUBLIKE SRPSKE: Osveštan veličanstveni Hram Svetog Ilije kod Banjaluke

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
ISTORIJSKI TRENUTAK ZA VERNI NAROD REPUBLIKE SRPSKE: Osveštan veličanstveni Hram Svetog Ilije kod Banjaluke
SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka

U planinskom selu Skitnica, posle decenije truda, izgrađen je jedinstveni pravoslavni hram u vizantijsko-gruzijskom stilu. Na svetkovini osvećenja, kum i ktitor hrama, potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin, odlikovan je za nesebičnu podršku u izgradnji svetinje.

U zavetrini planinskog sela Skitnica, nadomak Banjaluke, na dan kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen Svetom mučeniku Andreju Stratilatu, oglasila su se zvona novog hrama posvećenog Svetom proroku Iliji. Ovaj veličanstveni događaj, dugo očekivan od malobrojnih, ali vernih žitelja Skitnice, zapečatio je duhovnu obnovu mesta gde, po poslednjem popisu iz 2013. godine, živi svega 177 stanovnika.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Osveštavanje Hrama Svetog Ilije u Sitnici

Skitnica, čija je duša vekovima bila prožeta verom, dobila je novi biser – hram izgrađen u vizantijsko-gruzijskom stilu, koji će čuvati svetlost pravoslavlja u ovom delu Republike Srpske.

Osveštanje hrama predvodio je episkop pakrački i slavonski Jovan, uz sasluženje episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija i episkopa novobrdskog Ilariona, vikara patrijarha srpskog Porfirija. Taj svečani čin ujedinio je sveštenoslužitelje Eparhije bihaćko-petrovačke i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve, koji su zajedničkom molitvom osvetili novi dom Božji, podignut na temeljima osveštanim još 2. avgusta 2009. godine.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Osveštavanje Hrama Svetog Ilije u Sitnici

Posebnu radost ovog svetog dana činila je liturgijska beseda episkopa Jovana, koji je nadahnuto govorio o Svetom proroku Iliji – velikom svedoku vere u vremenu kada je Izrailjski narod skrenuo sa puta istine. Vladika je podsetio prisutne na Ilijinu nepokolebljivu veru i hrabrost, pozivajući sve da slede njegov primer u svojim životima.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Vladika Ilarion, vladika Jovan i vladika Sergije

Nakon završetka arhijerejske liturgije, episkop bihaćko-petrovački Sergije obratio se prisutnima, izražavajući zahvalnost svojim sabraćima u Hristu na ukazanoj ljubavi i poštovanju. U tom duhu bratske ljubavi, kum hrama, Aleksandar Vulin, zajedno sa Todorom Panićem, odlikovan je ordenom novomučenika bihaćko-petrovačkih za nesebičnu ljubav i požrtvovanje u izgradnji hrama. Porodica Vulin vodi poreklo iz oblasti Manjače, između Ključa i Banjaluke, kraja koji sada krasi novoosveštani hram Svetog proroka Ilije.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka
Vladika Sergije uručuje orden kumu hrama Aleksandru Vulinu

Ovaj hram, koji je nastao iz ljubavi i vere naroda i dobrotvora, sada stoji kao svedočanstvo duhovne snage Skitnice, mesta u kojem se kroz molitve i liturgije sada još snažnije osnažuje veza sa Bogom i svetiteljima. Kroz ovaj hram, Sveti prorok Ilija nastavlja da bdije nad svojim narodom, čuvajući ga i u najtežim vremenima, kao što je to činio vekovima unazad.