Aktuelno iz SPC 03.09.2024 | 13:26

DUHOVNA SVEČANOST POVODOM POČETKA NOVE ŠKOLSKE GODINE: Patrijarh Porfirije obišao obnovljenu Bogosloviju Svetog Save i blagoslovio učenike

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA SVEČANOST POVODOM POČETKA NOVE ŠKOLSKE GODINE: Patrijarh Porfirije obišao obnovljenu Bogosloviju Svetog Save i blagoslovio učenike
SPC

Arhijerejskom liturgijom koju je služio poglavar SPC i prizivom Svetog Duha, obeležen je početak novog školske sezone, uz uručenje priznanja značajnim dobrotvorima i svečani prijem za roditelje novih učenika u obnovljenim prostorijama najstarije teološke škole.

Srpski patrijarh Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju sa prizivom Svetog Duha u čuvenoj Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Save u Beogradu. Povod ove duhovne svečanosti bio je početak nove školske godine, trenutak kada se mlade duše okupljaju pod okriljem vere, kako bi kroz molitvu i učenje osnažile svoje duhovno putovanje.

Patrijarhu su sasluživali episkop marčanski Sava, arhimandrit Nektarije, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, protojerej Đorđe Stojisavljević, šef Kabineta Patrijarha srpskog, protojerej Dragan Šovljanski, jerej Branislav Kličković i protođakoni Radojica Žagran i Dragan Radić. Sva njihova srca bila su ujedinjena u molitvi, prizivajući Svetog Duha da osvetli umove i duše učenika ovog znamenitog učilišta.

SPC
Novi učesnici Bogoslovije primaju Svetu tajnu pričešća

Patrijarh Porfirije, kao pravi duhovni otac, uputio je učenicima i nastavnom osoblju Bogoslovije reči pune ljubavi i mudrosti. Podsetio je sve prisutne na duboke i uzvišene ciljeve bogoslovskog obrazovanja, govoreći: "Koji su glavni ciljevi pohađanja bogoslovije? Govoriti o Bogu ne može svako, jer bogoslovlje je dar koji nam Bog otkriva i daruje Sebe kroz razne načine. Čovek je ograničen, jer sve na zemlji ima svoj početak i kraj, ali Bog je taj koji čini sve ono što je dobro za nas i raskida granice vremena i prostora. Osnov našeg i vašeg života mora da bude molitva. Kroz molitvu ćemo biti u zajednici sa Hristom, koji je izvor Božje blagodati. Tamo gde je blagodat, tu je mir, tu je ljubav, tu je punoća i svaki uspeh."

Ove reči bile su snažan podsticaj za sve prisutne, naročito za one najmlađe, koji tek započinju svoj put kroz bogoslovske klupe. Patrijarh je izrazio želju da nova školska godina bude blagoslovena i ispunjena uspehom, uz Božiju blagodat koja će im doneti mir i ljubav u svakom trenutku.

SPC
Patrijarh Porfirije

Nakon liturgije, patrijarh Porfirije obišao je internat ove najstarije beogradske srednjoškolske ustanove, koji je tokom ovogodišnjeg letnjeg raspusta bio podvrgnut temeljnoj obnovi. Renovirane su sve spavaće sobe sa kupatilima, a posebna pažnja posvećena je uređenju muzejskog prostora i salona, koji sada blistaju novim sjajem.

Ovom prilikom, preosvećeni episkop marčanski Sava uručio je gramatu velikog dobrotvora Bogoslovije Svetog Save u ime patrijarha. Ovo visoko priznanje dodeljeno je Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, i Nataši Rodić, za nesebičnu pomoć i podršku u obnovi ovog duhovnog zdanja. Gramate su primili njihovi predstavnici, izrazivši duboku zahvalnost na ukazanoj časti.

Na kraju svečanosti, za roditelje učenika koji su ove godine upisali prvi razred, priređen je prijem u novoj biblioteci Bogoslovije Svetog Save, gde su imali priliku da se upoznaju sa nastavnicima i prostorima u kojima će njihova deca sticati znanje i duhovno se uzdizati.

Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Save, pod blagoslovom patrijarha Porfirija, nastavlja svoju svetu misiju – da kroz molitvu, znanje i zajedništvo, obrazuje nove generacije bogoslova, spremnih da služe Bogu i narodu sa ljubavlju i predanošću.

Ovim izmenama tekst postaje stilistički bogatiji i gramatički precizniji, a pravopisne norme su u potpunosti ispoštovane.