Praznici i sveci 03.09.2024 | 16:37

OBRETENJE MOŠTIJU SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG: Dan sećanja na najveća čuda velikog čudotvorca sa Egine

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OBRETENJE MOŠTIJU SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG: Dan sećanja na najveća čuda velikog čudotvorca sa Egine
Printscreen/www.aeginaportal.gr/web-tv

Proslavljajući čudesa i neiscrpnu duhovnu snagu ovog sveca, pravoslavni vernici se 3. septembra okupljaju u slavlju ovog ugodnika Božjeg čije mošti svedoče o veličini Gospodnje milosti.

Grčka pravoslavna crkva 3. septembra praznuje Obretenje moštiju Svetog Nektarija Eginskog, a ovaj praznik, kao i sam svetitelj, veoma je duhovno blizak ne samo Grcima, nego pravoslavnim vernicima širom vaseljene, posebno u srpskim zemljama. Treći septembar je dan kada se nebesa i zemlja ujedinjuju u svetom zboru, kada duhovi svetih i duše vernih zajedno kliču Bogu u slavi.

Na ovaj dan, Grčka pravoslavna crkva sa dubljim poštovanjem i ljubavlju obeležava obretenje moštiju Svetog Nektarija Eginskog, čudotvorca i iscelitelja. Taj sveti dan je trenutak kada se svetlost večnog života ukazuje kroz svetitelja čije su mošti otkrivene kao svedočanstvo Božije milosti i prisustva među ljudima.

Printscreen/www.aeginaportal.gr/web-tv
Mošti Sveotg Nektarija svakog 3. septembra litijski se pronose ulicama Egine

Sveti Nektarije, poznat po svojoj velikoj ljubavi prema Gospodu i bližnjima, zasijao je na zemlji poput zvezde koja vodi duše kroz tamu. Njegove mošti, koje su se pokazale netruležnim, pronađene su 3. septembra 1953. godine, u manastiru Svetog Trojstva na ostrvu Egina, gde je ugodnik Božji i upokojio svoju dušu u Gospodu. Ovaj trenutak je potvrda svetosti čoveka koji je celog života hodao stazom skromnosti, poniznosti i bezgranične vere u Hrista Spasitelja.

Grčka pravoslavna crkva, u skladu sa svetim predanjem, svedoči o tom veličanstvenom događaju kroz liturgijsko proslavljanje i molitveno prisećanje na čuda koja su se desila posredstvom Svetog Nektarija. Vernici se sa dubokom verom i nadom okupljaju na Egini, gde miris tamjana i zvuci molitve ispunjavaju hramove i domove, dok se svetle sveće koje simbolizuju svetlost Nektarijeve vere i njegovu nepokolebljivu ljubav prema Gospodu.

Printscreen/www.aeginaportal.gr/web-tv
Mošti Sveotg Nektarija svakog 3. septembra litijski se pronose ulicama Egine
 

Ovaj praznik nije samo sećanje na prošlost, već i podsećanje na živu prisutnost svetitelja među nama, koji kroz svoje mošti i dalje čini čuda, isceljuje bolesne i tugujuće, i vodi nas putem spasenja. Svi koji se sa verom i ljubavlju mole Svetom Nektariju pronalaze utehu i pomoć u njegovom zagovoru, dok Grčka crkva čuva i širi svetlost ovog svetitelja kao blago neprocenjive vrednosti za sve pravoslavne vernike.

Printscreen/www.aeginaportal.gr/web-tv
Mošti Svetgog Nekratija Eginskog

Praznik Obretenja moštiju Svetog Nektarija Eginskog prilika je da se prisetimo najvećih čudesa ovog ugodnika Božjeg, čije mošti zrače svetlošću i ljubavlju.

Čudo isceljenja neizlečivih bolesti

Jedno od najuzbudljivijih čuda koja su se desila kroz mošti Svetog Nektarija jeste isceljenje bolesnih koje medicina nije mogla da pomogne. Mnogi vernici su svedočili o tome kako su kroz molitve i blagoslove svetitelja, neizlečive bolesti poput karcinoma, tuberkuloze i različitih degenerativnih poremećaja, čudesno nestajale. U bolnicama i domovima širom sveta, gde su sveci darivali svoje prisustvo, po svedočenju vernika, ljudi su se vraćali sa izveštajem o potpunom izlečenju, što je bilo prepoznato i od strane lekara.

Čudo darivanja roditeljstva

Jedno od najdirljivijih čuda povezanih sa Svetim Nektarijem jeste njegova pomoć parovima koji su se suočavali sa problemima u vezi sa začećem i osnivanjem porodice. Sveti Nektarije je poznat kao „zaštitnik neplodnih“, i mnogi vernici su svedočili o njegovoj čudotvornoj moći da pomogne parovima koji su se trudili da osnuju porodicu. Kroz molitve i blagoslove svetitelja, mnogi parovi su doživeli radost roditeljstva, dok su njihova srca bila ispunjena hvaleći Boga za darove koje su primili. Svetitelj pruža ne samo fizičku, već i duhovnu utehu, dajući snagu i hrabrost parovima u njihovom čekanju i trpljenju, osvetljavajući njihov put ka ispunjenju dubokih želja.

Čudo zaštite od prirodnih nepogoda

Još jedno veličanstveno čudo koje se pripisuje Svetom Nektariju jeste njegov neprekidan zagovor i zaštita u vreme prirodnih nepogoda. Osvetljavajući svetlost vere i nade, svetitelj je bio poznat po tome što je svojim molitvama i prisustvom ublažavao snagu oluja, zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa. Ime Svetog Nektarija postalo je sinonim za sigurnost i zaštitu, dok su vernici upućivali svoje molitve za njegovu zaštitu u trenucima velikih opasnosti.

Čudo duhovne i materijalne obnove

Mošti Svetog Nektarija poznate su i po tome što su donosile ne samo fizičko isceljenje, već i duhovnu obnovu. Mnoga mesta gde su njegove mošti bile prisutne doživela su transformaciju u duhovnom smislu, dok su se vernici osećali obnovljenima i osnaženima u svojoj veri. Pored toga, svetitelj je bio svedok materijalnih blagoslova, jer su mnogi izveštavali o neočekivanim promenama u svojim životima, uključujući poboljšanje finansijske situacije i stabilizaciju životnih okolnosti.

Čudo pomirenja i jedinstva

Sveti Nektarije, kroz svoje duhovno prisustvo, bio je poznat po tome što je donosio pomirenje među pojedincima i zajednicama. Često su se dešavala čuda pomirenja među porodicama koje su bile u sukobu ili među zajednicama koje su bile podeljene. Sveti Nektarije, svojim molitvama i zagovorom, doprinosio je stvaranju harmoničnih odnosa i jedinstva među ljudima, pružajući im mir i ljubav.

Printscreen/www.aeginaportal.gr/web-tv
Mošti Sveotg Nektarija svakog 3. septembra litijski se pronose ulicama Egine
 

Sveti Nektarije Eginski, kroz svoja čuda i blagoslove, ostaje svetlost i vodič za sve vernike. Njegovo prisustvo među nama, iako nevidljivo, nastavlja da donosi snagu, utehu i nadu, dok nam se Božanska milost otkriva kroz nebrojena čuda koja svedoče o njegovoj svetosti i ljubavi.

U duhu zajedništva i vere, 3. septembar postaje dan kada se svi mi, iako možda fizički udaljeni, duhovno približavamo Svetom Nektariju, moleći se za njegove molitve i blagoslove, verujući da nas on vodi ka izvoru večne svetlosti i neizrecive radosti u Hristu Gospodu.