Aktuelno iz SPC 24.10.2024 | 11:58

SEĆANJE NA MATI MARTU, DUHOVNU MAJKU KOSMETSKOG MANASTIRA GORIOČ: Tiha svetlost monaškog života koja traje

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SEĆANJE NA MATI MARTU, DUHOVNU MAJKU KOSMETSKOG MANASTIRA GORIOČ: Tiha svetlost monaškog života koja traje
Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska

Na svetoj zemlji Kosova i Metohije, održan je godišnji pomen blaženopočivšoj igumaniji Marti, čije su molitve i nesebična predanost ostavile dubok trag u vernicima.

U svetoj tišini manastira Gorioč, verni narod i monaštvo sabrali su se da obeleže godišnji pomen mati Marti, blaženopočivšoj duhovnoj majci i čuvaru ovog svetog mesta. Manastir Gorioč, kao metoh Manastira Visoki Dečani, nosi vekovnu svetlost pravoslavlja i podseća na duboko ukorenjenu veru na ovim prostorima, dok život i služba mati Marte ostaju neizbrisivo zapisani u srcima svih koji su je poznavali.

Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska
Vladika Teodosije

Na godišnjem pomenu, svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje episkopa kostajničkog Serafima i brojnog sveštenstva. Posle liturgije, na manastirskom groblju, služen je parastos za pokoj duše mati Marte. U nadahnutim rečima mitropolita Teodosija, osetila se duboka zahvalnost prema svima koji su došli da se pomole za ovu duhovnu stamenicu, koja je svoj život posvetila molitvi i tihoj, ali neizmerno snažnoj službi Bogu.

- Draga braćo i sestre, želim da vam se zahvalim što ste danas ovde, da zajedno pomenemo moju majku, igumaniju Martu - kazao je mitropolit Teodosije, otkrivajući koliko je mati Marta svojim životom i delima oblikovala duh zajednice koja se okuplja oko manastira.

- Njena nesebična predanost monaškom životu, njena tiha snaga i molitva za sve nas ostavili su primer koji će zauvek živeti. Neka joj Gospod podari Carstvo nebesko, a nama da snage da njen primer sledimo sa istom verom i ljubavlju.

Foto: SPC / Eparhija raško-prizrenska
 

Ove reči, ispunjene toplinom i duhovnom snagom, bile su podsetnik svima prisutnima na neiscrpnu ljubav koju je mati Marta ugradila u temelje manastira i duše svakog vernika koji je kročio na ovo sveto tlo. Njena tiha, ali postojana prisutnost još uvek odjekuje kroz molitveni mir Manastira Gorioč, podsećajući nas da su monasi i monahinje, poput nje, svetionici vere i ljubavi na ovim prostorima.

Neka je večan pomen blaženopočivšoj igumaniji Marti, a njen trud i molitva neka ostanu trajno nadahnuće svim budućim pokolenjima!