Aktuelno iz SPC 27.10.2024 | 20:18

VERA TREBA DA RASTE, A EGO DA SE SMANJUJE - poručio je vladika Petar na dan Svete Petke

Izvor: TV Hram
VERA TREBA DA RASTE, A EGO DA SE SMANJUJE - poručio je vladika Petar na dan Svete Petke
SPC

Episkop toplički služio je liturgiju u Crkvi Svete Petke u beogradskoj opštini Čukarica i tom prilikom je sabranim vernicima preno važnu duhovnu poruku.

Episkop toplički Petar služio je svetu liturgiju u crkvi Svete Petke na Čukaričkoj padini, koja je proslavila hramovnu slavu.

Vladika Petar u svojoj nadahnutoj besedi posle bogosluženja rekao je da biti svetitelj nije nešto što je vezano za samo neka davna vremena, već sa svako vreme.

- Takođe, biti svetitelj nije neka moralna kategorija, gde sad neko ispunjava određene norme, pa neko sad kaže i sudi, on je zaslužio da bude ili ne. Biti svetitelj znači biti hram Duha Svetoga, biti svetitelj znači imati Hrista u srcu svome, a Hristos kaže svakome od nas: "Ja stojim ispred vrata vašeg srca, i kucam, i čekam da mi otvorite, da uđem i da obedujem sa vama." Svetitelji su oni koji su svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim bićem svojim zavoleli Hrista, i zato su se oni upodobili Hristu, oni liče na Njega . rekao je vladika i dodao:

- Kao što je rekao Sveti prorok Jovan Krstitelj i Preteča Gospodnji: "On treba da raste, a ja da se smanjujem." Tako u svakome hrišćaninu, Hristos treba da raste, a naš ego da se smanjuje.

Prethodnog dana, u navečerje Svete Petke, vladika Petar je služio praznično bdenije u crkvi Svete Petke na Čukaričkoj padini.