Aktuelno iz SPC 27.10.2024 | 18:37

IZVOR VERE I TRADICIJE NA OBALI SAVE: Proslava jubileja Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču spojila prošlost i budućnost

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
IZVOR VERE I TRADICIJE NA OBALI SAVE: Proslava jubileja Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču spojila prošlost i budućnost
Foto: SPC

Na praznik Svete Petke, Barič je zasijao posebnim sjajem, dok su vernici, predvođeni patrijarhom Porfirijem, proslavili 150 godina hrama koji čuva priče o veri, umetnosti i herojstvu srpskog naroda.

Blagorodni kolubarski kraj, gde se reka Kolubara uliva u Savu, danas je odisao posebnim duhovnim sjajem, dok su vernici Bariča proslavljali veliki jubilej – vek i po postojanja Crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Ovaj istorijski dan uveličao je patrijarh srpski Porfirije, koji je na praznik Svete Petke služio svetu liturgiju i predvodio svečani čin osvećenja obnove crkve, okupljajući oko sebe vernike iz svih krajeva. Uz poglavara SPC, sasluživali su vikarni episkopi jenopoljski Nikon i kostajnički Serafim.

Foto: SPC
Verni narod ispunio je portu i Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, podignuta još 1874. godine, svedoči o ljubavi i predanosti generacija meštana Bariča, koje su od prvog dana do danas uložile nesebičan trud u očuvanju ove svetinje. Zidovi crkve, sa jedinstvenim ikonostasom prenešenim iz Topčiderske crkve, kriju umetnička dela najvećih srpskih slikara crkvenog slikarstva 19. veka – Konstantina Jelića, Janje Stergevića Molera i Dimitrija Jakšića, koja predstavljaju dragocen deo srpske duhovne baštine.

Foto: SPC
Liturgiju je služio patrijarh porfirije uz sasluže vikarnih episkopa jenopoljskog Nikona i kostajničkog Serafima

U svojoj besedi patrijarh Porfirije naglasio je da okupljeni vernici u Bariču svedoče o istinskoj zajednici i jedinstvu u veri:

- Radujemo se što smo se sabrali danas u ovom hramu Presvete Bogorodice, a na dan Svete Petke," rekao je patrijarh. "Bog nas je blagoslovio da svi mi, bilo da smo u crkvi ili ispred nje, učestvujemo u molitvi i budemo jedno, jer ono što nas objedinjuje jeste jedan Gospod. Kada smo u Njemu jedno, mi smo jedno u dobru, ljubavi, milosrđu i svakoj vrlini koja nas vodi ka Njemu.

Foto: SPC
Crkvu krasi jedinstven ikonostas koji je prenet iz topčiderske Crkve Svetih apostola Petra i Pavla

Dok su se pesme i molitve uzdizale zajedno sa narodom okupljenim u porti hrama, Barič je oživeo u duhu zajedništva, čuvajući uspomenu na pretke koji su kroz vekove živeli u veri i ljubavi.

U znak priznanja za doprinos obnovi crkve, patrijarh Porfirije je odlikovao Zorana Mitrovića i Slobodana Dragićevića ordenom Svetog kralja Milutina, naglašavajući njihov trud kao primer delatne ljubavi prema Crkvi i veri.