Praznici i sveci 27.10.2024 | 20:34

SVETLOST VERE U SRCU KOSOVA I METOHIJE: Liturgijska proslava Svete Bosiljke Pasjanske u selu u kojem je ova novomučenica rođena

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVETLOST VERE U SRCU KOSOVA I METOHIJE: Liturgijska proslava Svete Bosiljke Pasjanske u selu u kojem je ova novomučenica rođena
SPC

Okupljeni vernici molitveno su proslavili ovu sveticu, inspirišući se njenim hrabrim primerom i porukama nade koje osvetljavaju tamu svakodnevice.

Na praznik posvećen Svetoj novomučenici Bosiljki, u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane, gde je ova svetiteljka rođena, služena je sveta liturgija koja je okupila verni narod iz svih Kosmeta. Vernici su se, u toplini ovog svetog mesta, sabrali sa arhijerejima, sveštenstvom i monaštvom, kako bi odali poštovanje svetiteljki koja je svojim životom ostavila uzvišeni primer vere i hrabrosti, duboko ukorenjen u srcima meštana.

SPC
Mošti Svete novomučenice Bosiljke Pasjanske

Ovaj sveti čin predvodio je mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje episkopa novobrdskog Ilariona, vikara patrijarha srpskog, i okupljenog sveštenstva, sveštenomonaštva i mnogobrojnog vernog naroda. Srce svakog prisutnog bilo je ispunjeno ne samo ponosom što svetiteljka potiče iz njihovog sela, već i dubokom verom i zahvalnošću za njen uzvišeni primer.

U svojoj nadahnutoj besedi, mitropolit Teodosije podsetio je na hrabrost i požrtvovanje Svete Bosiljke, istakavši da njen životni put nije bio vođen prolaznim vrednostima ovog sveta.

SPC
Vladika Teodosije pričešćuje najmlađe vernike

- Ona je to učinila za onaj budući, lepši i bolji svet koji nam je Gospod pripremio i za koji treba svi da živimo i da uvek imamo na umu - kazao je mitropolit. Njegove reči su podsetnik svakom verniku da sve što je na zemlji prolazi, dok je svet večni jedina prava nagrada za veru i žrtvu.

Mitropolit je takođe spomenuo susret s našom braćom koja su nepravedno zatočena u Podujevu, podvlačeći njihovu veru uprkos iskušenju.

SPC
Vladika Teodosije i vladika Ilarion

- Ima ovde vaših sunarodnika koji su na pravdi Božjoj tamo zatvoreni... Tamo su se susreli s Hristom, u tamnici. Ako Bog da, kad izađu odatle, oni će biti preobraženi - naglasio je mitropolit. Ove reči odzvanjaju snagom vere koja svetli čak i u najtamnijim trenucima i podseća na večnu nadu koju daje Hristovo prisustvo.

Episkop Ilarion, obraćajući se vernicima, govorio je o Crkvi kao temelju vere, zasnovanoj na krvi mučenika, uzvišeno sećajući se Svetog arhiđakona Stefana i njegovog pogleda na Gospoda sa desne strane Oca Nebeskog.

SPC
Sveta liturgija u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane

- On je naš život, On je punoća našeg života; čega god da se dohvatimo, mi dodirujemo Gospoda Hrista u Crkvi Božijoj - istakao je episkop Ilarion, osvetljujući duboku povezanost između Hrista i svega što crkveni život predstavlja. Hristos, kao Alfa i Omega, temelj je vere i ljubavi; život u Crkvi čini svetom riznicom večnosti i utehe.

Na kraju svete liturgije, slavski darovi su osveštani u čast Svete novomučenice Bosiljke, a prisutni su s poštovanjem i ljubavlju slavili njeno ime i veru koja ih kroz nju povezuje sa svetom večnim, gde se svetlost i dobrota nikada ne gase. Svetiteljka Bosiljka, svojim podvigom i verom, ostavlja neizbrisiv trag među meštanima i svim vernicima, kao neprolazni primer posvećenosti Bogu i večnom carstvu koje je iznad svih ovozemaljskih patnji i iskušenja.