Crkve i manastiri 27.10.2024 | 10:06

MALO KO ZNA DA SE U ČAČKU ČUVAJU DELOVI MOŠTIJU SVETE PETKE: Reka vernika danas dolazi u čačanski hram po blagoslov Prepodobne mati Paraskeve

Izvor: Religija / Rina
Autor: Saša Tošić
MALO KO ZNA DA SE U ČAČKU ČUVAJU DELOVI MOŠTIJU SVETE PETKE: Reka vernika danas dolazi u čačanski hram po blagoslov Prepodobne mati Paraskeve
Rina.rs

Danas širom Srbije vernici proslavljaju dan zaštitnice i utešiteljke, a u Crkvi Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Konjevićima verni narod se okuplja kako bi se poklonio česticama moštiju svetiteljke.

Današnji praznik sa toplinom ispunjava mnoge domove, hramove i manastire, kao i srca vernika širom srpskih zemalja. Prepodobna mati Paraskeva, u srpskom narodu poznata kao Sveta Petka, zaštitnica i utešiteljka, proslavlja se s posebnim poštovanjem i molitvom. Mnoge porodice je slave kao svoju krsnu slavu, a u crkvama i manastirima posvećenim ovoj velikoj svetiteljki narod se okuplja, moleći se za njeno posredništvo i blagoslov.

Rina.rs
Hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Konjevićima

Za Čačak je današnji praznik posebno važan, jer grad čuva deo moštiju Svete Petke u Hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Konjevićima. Malo je onih koji znaju da su u aprilu ove godine čestice moštiju Svete Petke svečano dočekane i unete u ovaj hram, u kojem se od tada svake srede u 18 časova s dubokom zahvalnošću čita akatist u njenu čast.

Rina.rs
Ikona Svete Petke u Hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene u čačanskom naselju Konjevićima

- Crkva u Konjevićima svetionik je za verujući narod, i verujemo da će mnogi, ne samo iz Čačka već i obližnjih gradova, doći da se poklone česticama moštiju velike svetiteljke - rekli su tada meštani Čačka za agenciju Rina.

Na praznik Svete Petke, vernici ne samo iz Čačka, već i iz okolnih gradova, pohrliće da se poklone svetiteljkinim moštima i pomole za zdravlje i zaštitu svojih najmilijih. Liturgije u hramovima širom srpskih zemalja i rasejanja okupile su ovog jutra brojne vernike koji su liturgijsku radost preneli u svoje domove, dok će u Čačku ceo dan proteći u posebnom svečanom raspoloženju.

Rina.rs
Crkva Svetih cara Konstantina i carice Jelene u kojoj se čuvaju delovi moštiju Svete Petke

Na ovaj sveti dan, kada se molitve prepliću s nadom i verom, srca vernika kucaju u ritmu nebeske radosti. Neka nas blagodat Svete Petke prati kroz sva životna iskušenja, podsećajući nas da tamo gde su vera i ljubav, tamo je i Božija svetlost.