Praznici i sveci 27.10.2024 | 14:01

NEVEROVATNA SCENA ISPRED KAPELE SVETE PETKE NA KALEMEGDANU! Vernici se okupljali celu noć: "Ona je naša zaštitnica" (FOTO)

Izvor: religija.republika.rs
NEVEROVATNA SCENA ISPRED KAPELE SVETE PETKE NA KALEMEGDANU! Vernici se okupljali celu noć: "Ona je naša zaštitnica" (FOTO)
ST/Vladimir Lukić Vernici u kolonama čekaju da bi se poklonili delovima moštiju Svete petke u svetinji na Kalemegdanu

Povodom praznika Svete Petke, u Beogradu se i ove godine sabrao veliki broj vernog naroda, koji u dugačkoj kolini čeka da priđe i pokloni se delovima moštiju svetiteljke koje se čuvaju u svetinji ispod crkve Ružice.

Pod senkama kalemegdanskih zidina, u Beogradu, čitavog dana niz uske stepenice, koje vode ka kapeli Svete Petke, sliva se reka verujućeg naroda koji se uputio da celiva delove moštiju svetiteljke na dan kada SPC obeležava praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi

ST/Vladimir Lukić
Vernici u kolonama čekaju da bi se poklonili delovima moštiju Svete Petke u svetinji na Kalemegdanu

Verni su počeli da se okupljaju na ovom mestu kasno u noć uoči praznika, a hiljade njih je već u devet sati zapalilo sveće, kod kapele, a potom otišlo, ostavljajući tako mesta novopridošlim nebrojanim vernicima, koji su u dugačkoj koloni čekali da priđu svetinji.

Atmosfera je bila prijatna, a stari i mladi se nisu tiskali, iako je bila gužva - već su u hrišćanskom duhu mirno, ili pričajući u tišini čekali da se približe kapeli. 

ST/Vladimir Lukić
Jasminka Jović

Jasminka Jović (76) iz Beograda, rekla je za portal Religija.rs da redovno dolazi u kapelu Svete Petke, upravo na ovaj praznik.

- Vernik sam i ovde dolazim često, nevezano za današnju svetkovinu koju inače ne propuštam. Ovde dolazim barem 30 godina. Pročitala sam knjigu "Petkana", a sinoć sam pogledala i film o njoj - navela je sredovečna i za ovu priliku svečano odevena Beograđanka.

ST/Vladimir Lukić
Jelena Knežević i Katarina Đorđević

Sa njom su se složile i dve mlade devojke, dobre prijateljice, Jelena Knežević (34) iz Beograda i Katarina Đorđević (33), takođe iz prestonice.

- Dolazimo ovde već godinama i ne propuštamo ovaj praznik. Volim da se pomolim za svoju porodicu i meni drage ljude, ujedno zapalim sveću za zdravlje svakog od njih - rekla je za Religije.rs Katarina Đorđević, a njena prijateljica Jelena Knežević dodala:

- Dolazim ovde kada god sam u prilici, iako ne tako redovno kao Katarina, pošto kod kuće imam malu bebu. Na Svetu Petku gledamo kao na zaštitnicu žena i svih onih koji uvažavaju i poštuju njen lik. Kao i prijateljici i meni je važno da danas zapalim sveće za dobrobit ljudi do kojih mi je stalo - ističe Katarina Đorđević.

Raznolikost vernika, nije se u ovom slučaju ogledala samo u polovima, već i u broju godina, koji svako od njih ima, pa su u redu primećene bebe od sedam meseci, ali i oni koji su stariji od 77 godina.

ST/Vladimir Lukić
Milo Đokić

Milo Đokić (79) godina iz Beograda kaže da ovde dolazi već treću godinu, a povod zbog kojeg se odlučio da prethodna tri leta ne propusti svetkovinu je mir, koji se ovde oseća tokom praznika.

- I pored toga što ima puno ljudi, interesantno je primetiti mir među njima. Sve to za mene donosi spokoj duše, a još kada dođem sa suprugom, ćerkom i sinom osećam se blagosloveno - navodi gospodin Đokić.

Da u povorci nije bilo samo Beograđana, ni srpskog naroda potvrđuje primer dvojice turista - oca i sina iz Argentine, koji su nam priznali da su se ovde zadesili slučajno, ali ih je lepa energija zaustavila da tu ostanu i odslušaju liturgiju.

ST/Vladimir Lukić
Enso i Ignasio Naćo

Enso (72) i Ignasijo Naćo (40) kažu za naš portal se osećaju počastvovano.

- Nije lako opisati lepotu ovog događaja i zaista smo srećni što smo se danas zadesili na ovom prelepom mestu, među divnim ljudima - složili su se stariji i mlađi Naćo.

ST/Vladimir Lukić
Dušica Mijatović-Jovanović

Istrajnost u veri pokazuje i primer Dušica Mijatović-Jovanović (85), poreklom iz Vukovara, a koja živi u Beogradu.

- Za praznik Svete Petke dolazim svake godine, a na ovo mesto kada god sam u prilici, jer odiše neverovatnim mirom. Sveta Petka je inače moja krsna slava, tako da je i to jedan od razloga zbog kog se posebno radujem ovom danu - rekla je sagovornica.

Broj vernika se uvećava

ST/Vladimir Lukić
Đorđe Živanović

Da broj vernika iz godine u godinu raste, potvrdio je Đorđe Živanović (43) iz Beograda, kuvar, koji od četiri sata ujutru  vredno meša kazan napunjen sa 1.000 litara paprikaša, koji će biti poslužen vernicima nakon liturgije. 

- Posle liturgije ćemo podeliti oko 3.000 porcija, tako da će se svako okrepiti. Ovde godinama kuvamo za verujuć narod na obostrano zadovoljstvo. Ono što sa sigurnošću mogu da konstatujem, na osnovu broja porcija, koje svake godine poslužujemo sve više je da se broj vernika, koji posećuje kapelu Svete Petke na dan praznika primetno povećao - zaključuje Živanović.