Duhovna riznica 27.10.2024 | 12:41

ČUDO SVETE PETKE U TOPOLI: Svetlana Marković svedoči da joj se na panju ukazao lik svetiteljke sa crnim plaštom, koja donosi spas

Izvor: Religija / Rina
Autor: Saša Tošić
ČUDO SVETE PETKE U TOPOLI: Svetlana Marković svedoči da joj se na panju ukazao lik svetiteljke sa crnim plaštom, koja donosi spas
RINA

Nesvakidašnji susret vernice sa sveticom koja pruža zaštitu, nadu i utehu podseća nas na snagu duhovne povezanosti i čudesa koja oblikuju naše živote.

Jedna od najomiljenijih svetiteljki u pravoslavnoj tradiciji, Sveta Petka poznata je po svojim čudesnim delima i izvanrednoj sposobnosti da uslišava molitve onih koji joj se obraćaju u trenucima velike nevolje. Prema verovanjima, ona je pomogla mnogim ljudima, pružajući im spas i nadu u najmračnijim trenucima. Po svedočenjima brojnih vernika, Prepodobna mati Paraskeva ukazuje se u liku žene u crnom plaštu, simbolizujući ili spasenje ili kaznu, zavisno od njihovih dela i namera.

U narodnoj tradiciji čuje se mnoštvo priča o njenim čudesima, a posebno se ističe priča jednog oficira JNA, koji je, zaklonivši se u crkvi posvećenoj Svetoj Petki, doživeo spasenje od nemačke patrole. Njegov susret sa svetiteljkom postao je simbol nade i vere u teškim trenucima.

RINA
Svetlana Marković iz sela Ratković nadomak Topole

Jedno od čuda koja se povezuju sa Svetom Petkom dogodilo se i u Topoli, gde je Svetlana Marković iz sela Ratković doživela neobičan susret sa ovom svetiteljkom. Dok su ona i njena porodica sekli stari orah u dvorištu, Svetlana je na jednom panju primetila neobičan detalj koji ju je podsetio na Svetu Petku.

- Bila je nedelja, dosta ljudi je išlo ka manastiru, a mi smo sekli taj orah. U žurbi sam primetila detalj na panju koji me je podsetio na svetiteljku - priča Svetlana, opisujući crne šare koje se na presecima drveta pojavljuju, ali samo na tom jednom mestu.

Verujući da je to Božji znak, Svetlana ističe kako se sa druge strane panja nalazi druga crna mrlja, ali nije ista, što još više pojačava njen osećaj da je u pitanju posebna poruka.

RINA
Svetlana kaže da se i sa druge strane panja oraha u njihovom porodičnom dvorištu, nalazi crna mrlja koja podseća na lik Svet e Petke

- Imam sestru bliznakinju, a naša devojačka slava je bila Sveta Petka. Moja sestra je uoči naše slave sanjala da joj se javio ženski glas koji joj je rekao: 'Moli se!' Možda je i ovo neka poruka koju nam šalje Bog“, veruje Svetlana, prenosi Rina.

Stručnjaci napominju da se godovi na drvetu formiraju u koncentrične krugove, ali pojava drugačijeg oblika ostavlja prostora za različita tumačenja, ostavljajući otvorena vrata za čuda koja svetiteljka donosi u životima vernika. U ovoj priči o Svetoj Petki, Topola i njeni stanovnici još jednom su se uverili u snagu vere i čuda koja prate ovu divnu svetiteljku kroz vekove, podsećajući nas na to da su znakovi Božije prisutnosti često skriveni u najobičnijim stvarima oko nas.