Praznici i sveci 27.10.2024 | 06:00

VERUJE SE DA OVI IZVORI SVETE PETKE ISCELJUJU: Predanja kažu da su slepi progledali i bolesni ozdravili kada su pili vodu sa njih

Izvor: M. Š.
VERUJE SE DA OVI IZVORI SVETE PETKE ISCELJUJU: Predanja kažu da su slepi progledali i bolesni ozdravili kada su pili vodu sa njih
Shutterstock

Izvori posvećeni Prepodobnoj mati Paraskevi privlače vernike i znatiželjnike svojim lekovitim svojstvima i blagorodnom energijom, a predstavljaju mesta gde se vera i priroda skladno prepliću.

Praznik i slava Sveta Petka praznuje se širom Srbije, a koliko je poštovan među narodom govori i podatak da se veliki broj izvora vode, za koju se veruje da je lekovita, zove upravo po pomenutoj svetiteljki.

Osim u prestonici, gde su izvori Svetke Petke brojni, ima ih i širom Srbije. Mi smo izdvojili nekoliko, koje možete posetiti i ujedno uživati u prirodi, a i u vodi za koju se veruje da ima isceliteljska svojstva.

Izvor Svete Petke na Kalemegdanu

Počevši od centra prestonice, treba pomenuti izvor posvećen svetiteljki na obodu Kalemegdana ispred kapele Svete Petke. Veruje se da voda, zajedno sa molitvom, pomaže u izlečenju bolesti očiju, ekcema na koži i licu. Izvor je bio tu i pre kapele, a o njemu su ispričane legende. Jedna od njih pripoveda o vitezu koji je pronašao izvor lekovite vode na ušću dveju reka. Nakon što se kraljeva kći izlečila tom vodom, iznad izvora je podignuta crkva koja je ponela ime - Ružica.

Shutterstock
 

Kapela Svete Petke, zajedno sa Crkvom Ružicom, predstavlja jedno od najpoštovanijih svetilišta u metropoli. Sam izvor se još od srednjeg veka smatrao čudotvornim, povezujući se sa kultom Svete Petke.

Oaza u Železniku

Udaljavajući se od centra grada, u beogradskoj opštini Čukarica, u delu grada Železnik nailazimo na izvor posvećen svetiteljki, sa lepo uređenim mestima za sedenje tokom sunčanih dana.

Ovaj izvor prvi put je sagrađen 1872. godine. U ratu je srušen, ali su ga meštani zajedničkim snagama obnovili 1973. godine. Kako piše na mermernoj ploči sa likom svetiteljke, tik iznad česme, posvećen je Svetoj Petki u znak zahvalnosti za izlečenje.

Pominje se u 16. veku

Prema podacima iz crkvenih spisa, ovaj izvor pominje se još u 16. veku, a za mesto je vezana legenda. Priča se da je ovuda prolazio bogati trgovac i njegova slepa kćerka. Zastali su i umili se lekovitom vodom, a devojka je sutradan progledala. Postoji priča da je u znak zahvalnosti baš ovaj trgovac podigao crkvu na tom mestu, u kojoj su kasnije služila dva kaluđera i koja je u ratu srušena.

Izvor u Rakovici

U kapeli, prekoputa manastira u Rakovici, gde je sahranjen patrijarh Pavle,  nalazi se takođe izvor posvećen svetiteljki.

Za ovu česmu Svete Petke vezuju se mnoge legende, a građani pomenutog naselja veruju da ta voda leči mnoge bolesti, pa nije čudna pojava grupe ljudi dok sa praznim flašama u redu čekaju ispred kapele.

Netaknuta voda u Kamendolu

Izvor Svete Petke u selu Kamendol, koje se nalazi u opštini Grocka, poznat je lokalnom stanovništvu. Uređen je 1992. godine i to, prema pričama lokalaca, nakon što se lik svetiteljke pojavio u snu vlasnika zemlje.

Ona mu je tada navodno poručila da na tom mestu postoji izvor lekovite vode. 

Izvori širom Srbije posvećeni Prepodobnoj mati Paraskevi

Koliko je poštovana Sveta Petka, širom Srbije, potvrđuje postojanje izvora posvećenih svetiteljki od severa pa sve do juga zemlje.

Oni se nalaze u modernim delovima grada, ali i u netaknutoj prirodi. Primer izvora u srcu prirode je na oko tri kilometra od Čerevića, nadomak Novog Sada. Nalazi se na skretanje za vikend-naselje Kaluđerica. Idući glavnim zemljanim putem pored vikendica, doći ćete do oznake „Kapela”. Kapelu su sagradili lokalni vikendaši iznad izvora i posvetili je Svetoj Petki Trnovoj. Samo izvorište se nalazi unutar kapelice.

Ako pak krenete na jug, u manastir Svetog arhangela Gavrila iz doba Nemanjića koga je, kaže legenda, podigao Sveti Sava, takođe ćete naići na izvor posvećen Svetoj Petki.  Ispod oltara same crkve nalazi se bunar, a ispod manastira izvor Svete Petke, za koji kažu da je lekovit i da isceljuje.

Voda je, prema rečima sveštenstva ispitana i lekovita.

Poštovana i u Vukovaru

Veliki broj pravoslavnih i katoličkih vernika tradicionalno obeležava praznik Svete Petke i u Vukovaru u mestu Dobre vode, u hramu Prepodobne matere Paraskeve. Navodi se da je na tom mestu jedan Vukovarac, koji je bio slep od rođenja, progledao jer ga je sveta Petka dovela do izvora i rekla mu da se umije te da će progledati, što je on i učinio.