Crkve i manastiri 26.10.2024 | 13:39

MONASI ZAZIDANI U TEMELJ MANASTIRA: Svetinja nadomak Beograda je prepuna tajni i krije neobičnu priču (FOTO/VIDEO)

Izvor: eparhija-sumadijska.org.rs, srbijapodlupom.com
MONASI ZAZIDANI U TEMELJ MANASTIRA: Svetinja nadomak Beograda je prepuna tajni i krije neobičnu priču (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/light2tube

Manastir Pavlovac, koji se nalazi u selu Koraćici kraj Pavlovačkog potoka, po kome je i dobio ime, je sveto mesto u kojem je Arsenije Čarnojević služio jednu od poslednjih liturgija.

Nedaleko od Beograda, na svega 60 kilometara vožnje i jedva 10 minuta od izletišta Kosmaj, nalazi se manastir Pavlovac - svetinja, čija istorija priča o junacima monasima i bogomolji izdignutoj iz pepela.

Smešten je u selu Koraćici kraj Pavlovačkog potoka, po kome je i dobio ime. Pripada šumadijskoj eparhiji i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir je posvećen Svetom Nikoli i to je hramovna slava.

Printscreen/Youtube/light2tube
 

Manastir Pavlovac sagrađen je po naredbi despota Stefana Lazarevića 1417.godine i bio je u ruševinama gotovo 280 godina, sve do obnove u drugoj polovini 16. veka. Za vreme Turaka, krajem 16. veka, se u njihovim spisima nalazi ubeležen manastir Pavlovac pod Kosmajem, sa četiri monaha.

Kosmaj bio srpska Sveta gora

Za vreme despota Stefana Lazarevića je planina Kosmaj postala srpska Sveta gora i dosta manastira je izgrađeno i restaurirano, a u mnoge su dolazili veoma učeni monasi sa Atosa i u strahu od Osmanske najezde u tim lokacijama.

Arsenije Čarnojević je 1690. godine upravo u ovom manastiru služio jednu od poslednjih liturgija, pre polaska sa narodom u Ugarsku, to jest pre događaja poznatog kao Prva Velika seoba Srba. Bratstvo manastira nije želelo da napusti ovaj Božji dom, pa su ih Turci sve ubili, a manastir spalili i uništili. Mošti monaha se nalaze u temelju crkve i posebno su obeležene.

Danas u porti manastira postoji natpis o ovom stravičnom zločinu.

Printscreen/Youtube/light2tube
 

Delimična restauracija manastirske crkve i konzervacija tragova konaka završena je 1998. godine.

Manastirski kompleks sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i verovatno letnjikovca despota Stefana Lazarevića, na severnoj strani od crkve.

Unutrašnjost crkve je pažljivo zidana i spojnice između kamena su malterom ravnjane.

Međutim, zidne površine nisu bile malterisane, nego su samo nekoliko puta bile okrečene. Na tako obrađenoj podlozi slikane su freske čiji su manji fragmenti bili vidljivi početkom 20. veka. Danas na zidovima crkve nema nikakvih slikarskih tragova, jer ovako pripremljena podloga nije mogla da bude dugotrajna.

Severno od crkve nalaze se ostaci temeljnih zidova manastirskih konaka i ostalih ekonomskih objekata.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgledaju manastir Pavlovac i njegova okolina.