Crkve i manastiri 25.10.2024 | 16:31

SUD ZABRANIO ZVONJAVU ZVONA: Sveštenstvo otkrilo detalje odluke i dužinu njenog trajanja

Izvor: vimaorthodoxias.gr
SUD ZABRANIO ZVONJAVU ZVONA: Sveštenstvo otkrilo detalje odluke i dužinu njenog trajanja
Shutterstock

Nakon pisanja grčkih medija, da je u eparhiji siroskoj potpuno zabranjena zvonjava zvona sa lokalnog manastira, crkveni velikodostojnici oglasili su se saopštenjem.

Na grčkim ostrvima, gde su crkvena zvona vekovima pratile živote vernika, vest o privremenoj zabrani njihovog oglašavanja izazvala je mnoge reakcije. Uprkos šuštanju maslinovih grana i tihom šumu mora, tišina koja je nastupila bez zvonjave u jednoj od crkava pokrenula je lavinu priča – među vernicima, u lokalnoj zajednici i u širim pravoslavnim krugovima.

Eparhija siroska, odgovarajući na ovu vest, istakla je da nije reč o konačnoj sudskoj odluci niti o zabrani zvona u svetinjama širom eparhije. Umesto toga, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju kojim se eparhija oglasila, ovo je privremeno rešenje koje se odnosi samo na oglašavanje zvona u jednoj crkvi, i to tokom perioda obavezne tišine po važećim propisima.

Zabrana je deo rešenja za davno nastali spor između jedne meštanke i pomenute crkve, ali nije deo šireg ili konačnog sudskog naloga. Nadležni mitropolit Dorotej II je zajedno sa crkvama širom Eparhije siroske, već ranije naložio da se crkvena zvona uglašavaju uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva, a crkve privremeno deaktiviraju svoja zvona tokom perioda mira.

Ovo saopštenje Eparhije siroske ima za cilj da doprines razumevanju među vernicima i zajednici. Vesti iz Grčke odjeknule su i među vernicima u Srbiji, gde zvona crkava takođe imaju poseban značaj kao simbol duhovne bliskosti i povezanosti.