Praznici i sveci 27.10.2024 | 05:00

DANAS JE SVETA PETKA, NAJPOŠTOVANIJA SVETITELJKA MEĐU SRBIMA! Ona je zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih

Autor: M.M.
DANAS JE SVETA PETKA, NAJPOŠTOVANIJA SVETITELJKA MEĐU SRBIMA! Ona je zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih
ST/Nemanja Pančić, shutterstock, YOUTUBE PRINTSCREEN / TELEVIZIJA LASER Sveta Petka

Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja:"Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom neka ide" (Mk. 8,34), svim srcem se predala Gospodu kojem je služila do kraja života.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatoj  i pod imenom Sveta Petka Srpkinja i Sveta Petka Epivatska. 

Ime Svete Paraskeve ili Petke dolazi od grčke reči: paraskeva što znači petak, otuda Petka.

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Pogrešno se slavi 8. avgusta kada treba da se slavi Sveta Petka Rimljanka.

Rodila se u gradu Epivatu u 11. veku, između Silinavrije i Carigrada. Bila je srpskog porekla, iz imućne i pobožne porodice. Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, a kasnije je bio izabran za episkopa Maditskog.

ST/Nemanja Pančić, shutterstock, YOUTUBE PRINTSCREEN / TELEVIZIJA LASER
Sveta Petka

Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja:"Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom neka ide" (Mk. 8,34), svim srcem se pripadala Gospodu kojem je služila do kraja života.

Nakon smrti svojih roditelja, želela je da se pokloni najvećim svetinjama pa je otišla u Carigrad, gde je pet godina živela pri crkvi Pokrova Bogorodice u Iraklijskom predgrađu. Odatle je otišla u Palestinu, kako bi se poklonila svim mestima osvećenim Spasiteljevim životom. Nastanila  u Jordanskoj pustinji. Gde se podvizavala do duboke starosti.

Dve godine pred smrt, dok je stajala na molitvi, javio joj se anđeo i rekao da treba da se vrati u svoj rodni grad, "gde će zemlji predati telo, a dušu će Gospod primiti". Kad se vratila u Epivat, niko je nije prepoznao, jer je otišla pre više decenija, a rodbine nije imala. Dani su joj prolazili u radu, postu i molitvi. Tu je umrla. Sahranili su je izvan groblja, jer je za sugrađane bila strankinja.

Njene svete mošti posle mnogo godina i to na veoma čudesan način su otkrivene. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi opet bile vraćene u Carigrad, a iz Carigrada u Beograd pa za Rumuniju. Sada se svete i čudesne mošti, Svete petke nalaze u rumunskom gradu Jaši.

U Beogradu se nalazi čudotvorna i lekovita voda (agaizma) ove svetiteljke, za koju kažu da je lekovita.

Sveta Petka je šesta po veličina slava u Srbiji.

Aktuelno iz SPC 15:00 | 24.10.2024

"RASKOL NE MOŽE OPRATI NI MUČENIČKA KRV"! Arhimandrit Petar (Dragojlović) o duhovnim i nacionalnim prednostima davanja autokefalnosti MPC!

Ono što posebno treba naglasiti jeste da SPC u isto vreme nije poklonila MPC sve one srpske svetinje i manastire, koje su gradili srpski vladari u istoriji. Tomosom o autokefaliji MPC te svetinje nisu poklonjene, kao što pojedini zlonamerni ili pak neznaveni ljudi komentarišu, već su dati na upotrebu, a to su dve suštinski različite pravne formulacije, istakao je arhimandrit Petar (Dragojlović).