Praznici i sveci 24.10.2024 | 05:00

OBOJICA SU SA VELIKOM PREDANOŠĆU SLUŽILA HRISTU: Danas su Sveti apostol Filip Đakon i Sveti Teofan Načertani

Autor: M.M.
OBOJICA SU SA VELIKOM PREDANOŠĆU SLUŽILA HRISTU: Danas su Sveti apostol Filip Đakon i Sveti Teofan Načertani
Printscreen Sveti apostol Filip Đakon i Sveti Teofan Načertani

Sveti apostol Filip Đakon ostao je upamćen po mnogim čudesima, a Sveti Teofan Načertani po pisanju 145 kanona.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog apostola Filipa đakona i svetog Teofana Načertanija.
 

Sveti apostol Filip đakon

Printscreen
Sveti apostol Filip

Rodom je iz Kesarije Palestinske. Bio je oženjen i imao je četiri ćerke "sve četiri obdarene od Boga darom proricanja, i sve četiri zavetovane device Hrista radi".

Kada su apostoli sveti birali đakone, on je bio jedan od izabranih. Sa velikom predanošću je služio Hristu. Kada je počelo gonjenje hrišćana u Jerusalimu, sklonio se u Samariju i tamo je propovedao Jevanđelje i činio razna čudesa -  izgonio je demone, lečio bolesne, ljude je u hrišćanstvo preobraćao. Bio je episkop u Traliji. Upokojio se mirno u dubokoj starosti.

Sveti Teofan Načertani

Ispovednik i pisac kanona. Rođen je u Arabiji od bogatih i pobožnih roditelja. Sa svojim bratom Teodorom zamonašio se u manastiru Svetog Save Osvećenog. Kao vrlo obrazovane monahe patrijarh Jerusalimski Toma ih je poslao kod cara Lava Jermenina, da brane hrišćastvo.

Car ih nije blagonaklono dočekao, već je naredio da ih muče i bace u tamnicu. I sledeći car ikonoborac Teofil nastavio je da ih muči. Jednom je, da bi ih ponizio i izložio javnom podsmehu, naredio da se na njihovom licu nacrtaju neke podrugljive reči. Tek po završetku ikonoborstva, Sveti Teofan je pušten na slobodu i uskoro je bio postavljen za episkopa.

Mirno se upokojio 847. godine. Napisao je 145 kanona. 

Duhovna riznica 08:00 | 21.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Reči pravde Božije šire se svuda po zemlji, i svaka od njih za tebe može biti Jovan izobličitelj"

Iako pravda može delovati umekšano i blago, ona se ne može ignorisati. Njena istina, kao unutrašnji glas, ne može biti utišana nasiljem ili represijom. Umesto toga, potrebno je raditi na umirenju savesti kroz veru, iskreno pokajanje i odlučnost da se živi u skladu s njom. Sveti Teofan nas poziva da obratimo pažnju na unutrašnje sukobe, jer spoljašnje prepreke ne mogu ugroziti unutrašnji mir koji dolazi iz duboke veze sa sobom i s Bogom. U tom smislu, svaka reč pravde može biti naš unutrašnji Jovan, koji nas poziva na autentičnost i hrabrost da se suočimo sa sopstvenim demonima.

Duhovna riznica 08:00 | 23.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Tako dakle, budi trezvouman, bdi, moli se, i neprijatelj ti ništa neće moći učiniti"

Sveti Teofan naglašava da zlo ne prestaje ni nakon smrti; ono proganja duše, ali vernike ne treba da bude strah, jer nad njima zlo nema moć. Njihova vera i molitva su kao oružje protiv zlih sila, koje se povlače pred iskrenim duhovnim životom. Poruka je jasna, ukoliko želimo da se oslobodimo zla, moramo biti budni, moliti se i čuvati svoju dušu. Samo na taj način možemo da odbijemo napade i ostanemo snažni u veri. Sveti Teofan nas poziva na trezvenost i borbu, uz uverenje da uz Božju pomoć možemo prevazići svaku prepreku na našem putu ka svetosti.