Praznici i sveci 23.10.2024 | 05:01

DANAS OBELEŽAVAMO SVETE MUČENIKE EVLAMPIJA I EVLAMPIJU: Kada je čule na kakve joj je muke bačen brat i ona je tražila istu kaznu

Autor: M.M.
DANAS OBELEŽAVAMO SVETE MUČENIKE EVLAMPIJA I EVLAMPIJU: Kada je čule na kakve joj je muke bačen brat i ona je tražila istu kaznu
Foto: SPC Sveti mučenici Evlampije i Evlampija

Svetom Evlampiju su vere u Isusa Hrista odsekli glavu, a Sveta Evlampija je umrla od batina.

SPC i pravoslavni vernici obeležavaju Svete mučenike Evlampija i Evlampiju, brata i sestru iz Nikomidije koji su poginuli za hrišćanstvo.

U vreme gonjenja hrišćana od cara Maksimijana neki vernici iz Nikomidije sklonili su se iz grada i sakrili. Evlampije je bio poslat u grad da donese hleb.

Foto: SPC
Sveti mučenici Evlampije i Evlampija

Čim je ušao u grad zapazio je carsku naredbu o gonjenju i ubijanju hrišćana, nalepljenu na zidu. Toj naredbi se nasmejao, a potom je skinuo sa zida i pocepao je, zbog čega je odmah izveden pred sudiju.

Sudija je počeo da ga savetuje da se odrekne Isusa Hrista, a onda je on posevetovao sudiju da se odrekne lažnih idola i da bi trebalo da prizna Hrista kao jedinog Boga. To je sudiju ražestilo, pa naredi da ga tuku i muče do krvi.

Kada je čula za muke na koje joj je bačen brat, Evlampija je odlučila da i ona zatraži istu kaznu, kako bi sa njime primila istu patnju u ime Hrista.Tukli su je toliko da joj je krv išla i na nos i na usta. 

"Potom ih baciše u vrelu smolu, pa u zažarenu peć, no oni silom krsnog znamenja i imena Hristova učiniše oganj bezopasnim", piše u žitijama.

Na kraju su Svetom Evlampiju odsekli glavu, a Sveta Evlampija je umrla od batina.

Tada je pogubljenio još 200 hrišćana, koji su poverovali u Hrista "videći silu i čudesa Sv. Evlampija i sestre njegove". 
 

Duhovna riznica 08:00 | 21.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Reči pravde Božije šire se svuda po zemlji, i svaka od njih za tebe može biti Jovan izobličitelj"

Iako pravda može delovati umekšano i blago, ona se ne može ignorisati. Njena istina, kao unutrašnji glas, ne može biti utišana nasiljem ili represijom. Umesto toga, potrebno je raditi na umirenju savesti kroz veru, iskreno pokajanje i odlučnost da se živi u skladu s njom. Sveti Teofan nas poziva da obratimo pažnju na unutrašnje sukobe, jer spoljašnje prepreke ne mogu ugroziti unutrašnji mir koji dolazi iz duboke veze sa sobom i s Bogom. U tom smislu, svaka reč pravde može biti naš unutrašnji Jovan, koji nas poziva na autentičnost i hrabrost da se suočimo sa sopstvenim demonima.