Islam 26.10.2024 | 22:40

„MUSLIMANI SMEJU NA MORE SAMO U JANUARU I TO ZATVORENIH OČIJU“, upozorava dr Safet Kuduzović i ističe da se sa takvih mesta niko ne vraća bez greha

Autor: Saša Tošić
„MUSLIMANI SMEJU NA MORE SAMO U JANUARU I TO ZATVORENIH OČIJU“, upozorava dr Safet Kuduzović i ističe da se sa takvih mesta niko ne vraća bez greha
Printscreen/Youtube/dr. Safet Kuduzović - Oficijalni kanal

Islamski učenjak kroz ironiju ističe ozbiljnost izazova i iskušenja koje sunčanje i kupanje donose za vernike.

U islamskoj zajednici jedno od najčešćih pitanja koje vernici postavljaju jeste da li je odlazak na more, sunčanje i kupanje u kupaćim kostimima u skladu s verom i islamskim načelima. S obzirom na stroga šerijatska pravila, muslimani se često nalaze pred dilemama kada je u pitanju uživanje u morskim destinacijama, posebno zbog izazova koji se tiču skromnosti, čednosti i udaljavanja od iskušenja.

Prema opštem shvatanju među islamskim učenjacima, odlazak na more nije grešan čin sve dok su ispunjena tri osnovna uslova: odgovarajuće oblačenje, odvojenost među polovima i održavanje verskih obaveza, kao što su svakodnevne molitve. Skromno oblačenje, koje uključuje pokrivanje tela kako bi se poštovali islamski propisi, preporučuje se i za muškarce i za žene.

Dodatno, savetuju se posete privatnim ili odvojenim plažama, kako bi se omogućila diskrecija i zaštita od iskušenja. Na kraju, čak i u ovim momentima uživanja, muslimanima je imperativ da nastave s obavljanjem svojih verskih obaveza i molitvi.

Printscreen/Youtube/dr. Safet Kuduzović - Oficijalni kanal
Dr. Safet Kuduzović je predavač i stručnjak za islamske nauke, specijaliziran za hadiske nauke i hanefijsku pravnu školu

Međutim, poznati islamski učenjak dr Safet Kuduzović daje duhovit i strog komentar na ovu temu. Iako su neki skloni liberalnijim tumačenjima, dr Kuduzović upozorava vernike ironičnim tonom, rekavši:

- Ne vidim nikakvu prepreku da muslimani idu na more sa svojom porodicom, pod dva uslova. Prvi je da idu u januaru ili februaru. Drugi uslov je da zatvore oči - kaže dr Kuduzović i dodaje:

- Pored morske obale teško pronaći hajr (dobro) - aludirajući na opasnost od moralnog posrtanja u takvom okruženju.

Kroz ovaj ironični pristup, dr Kuduzović naglašava izazove koje morske destinacije mogu predstavljati za muslimane, podsećajući da se vernik, čak i kad bi fizički bio sprečen da vidi ono što mu vera zabranjuje, može naći u iskušenju koje nosi greh.

- Na takva mesta čovek kada bi otišao i slep, ne može se vratiti bez greha - zaključuje dr Kuduzović, jasno izražavajući stav da takva putovanja donose iskušenja i savetuje vernicima da ipak odaberu destinacije gde će u miru održati svoju veru.