Duhovna riznica 27.08.2024 | 13:28

UZROCI NAŠE PATNJE: Jeromonah Arsenije otkriva koji demoni postoje i kako utiču na naše misli i emocije

Autor: Saša Tošić
UZROCI NAŠE PATNJE: Jeromonah Arsenije otkriva koji demoni postoje i kako utiču na naše misli i emocije
Printscreen/Youtube/Dok anđeli spavaju

Iguman Manastira Ribnica upozorava na nevidljive sile koje oblikuju naše postupke i osećanja, objašnjavajući kako se opasni ciklusi gneva, straha i depresije prenose kroz demonske zamke koje vrebaju u svakodnevici.

U životu ispunjenom svakodnevnim iskušenjima, često zaboravljamo da se mnoge naše unutrašnje borbe odvijaju na duhovnom planu. Nevidljive sile koje utiču na naše misli, osećanja i postupke mogu biti izvor mnogih patnji. Jedan od onih koji nas podseća na ovu duhovnu stvarnost je iguman Manastira Ribnica, otac Arsenije, čija mudrost i uvidi otkrivaju skriveni svet demonskih uticaja.

Govoreći o tome, otac Arsenije ističe:
- Postoje razni demoni: demoni bluda, demoni prejedanja, demoni tuge, demoni uninija, čamotinje, agresije, gneva, tuge... Vrlo često oni rade u sprezi. Prvo nastupa jedan, a zatim dolazi drugi za njim.


Ovo upozorenje naglašava činjenicu da demoni nisu izolovani entiteti; već deluju udruženo, zarobljavajući osobu u lanac strasti i greha, koji je teško prekinuti.

- Neko će se nasmejati tome, ali ni do danas psihijatrija apsolutno nije uspela da bilo šta tu kaže, niti da kaže nešto konkretno - dodaje iguman, podsećajući na to da moderne nauke često ne uspevaju da objasne suštinu ovih problema. Njegova analiza ide dublje od psiholoških objašnjenja, nudeći duhovnu perspektivu koja često izmiče savremenim tumačenjima.

Facebook
Otac Arsenije

Otac Arsenije nastavlja:
- Sveti Maksim Ispovednik kaže da, kod ljudi koji su skloni agresiji, afektnom ponašanju, razdražljivosti, oni prihvataju demona agresije, demona mržnje, demona osuđivanja. To su demoni neljubavnosti. Čovek koji se lako gnevi, prihvatio je demona gneva koji prevari čoveka, i kada se on razgnevi, čovek u gnevu može učiniti svašta. Kada taj gnev prođe, za njim dolazi demon straha, i napada čoveka koji je gnevljive prirode.


Ovim rečima otac Arsenije osvetljava ciklus zla koji se pokreće u čoveku kada se prepusti gnevu. Gnev ne samo da otvara vrata za dalje demonske napade, već vodi ka strahu i anksioznosti, stvarajući unutrašnji nemir i haos.

Nadalje, iguman opisuje kako demoni bluda i intoksikacije vode do uninija, tuge i depresije, često završavajući u najopasnijim stanjima duha:


- Posle demona bluda, demona intoksikacije, demona tih opijenih stanja, dolazi demon uninija, demon tuge, odnosno demon depresije. I, ne daj Bože, do samoubilačkih misli.

Facebook
Otac Arsenije


Ove reči predstavljaju ozbiljno upozorenje na duhovnu opasnost koja vreba iza privida uživanja i razuzdanosti.

- I najstrašnije stanje, najopasnije - demon gordosti, demon arogancije, demon uobraženosti, demon sujete, on napada na um. Dakle, čovek koji je sklon visokom mišljenju o sebi, gordosti, uobraženosti, koji prihvati insinuacije koje mu dolaze od demona gordosti, posle njega dolazi najopasniji demon, to je demon psihoze, demon paranoidne šizofrenije, demon potpune depersonalizacije, rastrojstva - zaključuje otac Arsenije, jasno postavljajući gordost kao koren svih zala, koji vodi u potpuni duhovni i psihički slom.

Zaključujući svoja razmatranja, otac Arsenije nam poručuje da je duhovni život borba protiv ovih demonskih sila, i da se ta borba ne može voditi bez snažne vere i molitve. Samo kroz osvešćivanje ovih opasnosti i stalnu budnost možemo se odupreti zlu i sačuvati duhovni mir.