Crkve i manastiri 13.07.2024 | 23:55

OBNOVA DUHOVNOG ŽIVOTA U OSKRNAVLJENOM HRAMU: Prvo krštenje u Bihaću posle 15 godina, a drugo posle rata

Izvor: RTRS
Autor: Saša Tošić
OBNOVA DUHOVNOG ŽIVOTA U OSKRNAVLJENOM HRAMU: Prvo krštenje u Bihaću posle 15 godina, a drugo posle rata
Printscreen / YouTube

Na hramovnoj slavi u Pritoci, paroh bihaćki, otac Slaviša Milinović, obavio je sveti čin krštenja u prisustvu četrdeset vernika. Ovaj svečani trenutak osvetlio je put vere, ljubavi i zajedništva, podsećajući na mučenički život Srba i pružajući novu nadu za obnovu crkve.

U prostoru Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci kod Bihaća, koji je samo samo svetlošću i duhom ispunjen, na Petrovdan je svetlost vere i nade ponovo zasijala. Proslava hramovne slave, na dan Svetih apostola Petra i Pavla, donela je trenutak duboke duhovnosti i radosti – obavljeno je prvo krštenje nakon 15 godina, drugo posle rata.

Paroh bihaćki, otac Slaviša Milinović, s radošću je podelio ove trenutke sa vernicima.

- Slava hrama u Pritoci obeležena je molitveno, u prisustvu četrdeset vernika - rekao je otac Slaviša.

- Nakon liturgije obavljeno je i krštenje, drugo u periodu posle rata i prvo, evo, nakon 15 godina. Posebno je jer se krstio čovek koji je rodom ispod Kozare - dodao je sveštenik, osvetljavajući značaj ovog događaja.

Printscreen/Youtube
Paroh bihaćki, otac Slaviša Milinović

Ovaj hram, svedok mnogih iskušenja, čuva u sebi istoriju dugu više od jednog veka. Osnovan 1897. godine, Hram Svetih apostola Petra i Pavla pretrpeo je mnoga stradanja, naročito tokom Drugog svetskog rata, kada su Srbi iz Pritočke crkve odvedeni na Garavice, gde su mučenički postradali.

- Hram je 1941. godine spaljen, porušen i uništen i on danas svedoči o mučeničkom životu Srba iz Bihaća i čeka obnovu,“ dodao je s tugom i nadom u srcu otac Slaviša.

U ovom trenutku, kada je krštenje ponovo obavljeno u hramu, osećaj obnove i vere bio je prisutan među svima koji su prisustvovali. Kum hramovne slave, Žarko Kovačević iz sela Veliki Radić kod Bosanske Krupe, zajedno sa domaćinima i vernicima, podelio je radost ovog svetog čina.

Printscreen/Youtube
Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci kod Bihaća

- Naši preci su u ovom hramu nalazili utehu i snagu, i danas, mi, njihovi potomci, obnavljamo tu svetlost vere - rekao je jedan od prisutnih vernika, osvetljavajući značaj obnove hramovnog života za sve generacije.

Uz duhovne pesme i molitvu, hramovna slava Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci obeležila je novi početak. Ovi trenuci su podsetnik da, uprkos svim iskušenjima, vera i ljubav prema Hristu ostaju svetionik koji vodi vernike ka svetlu i obnovi. Kroz ovo krštenje, svetlost vere ponovo je zasijala u srcima svih prisutnih, obnavljajući nadu i veru u bolje sutra.