Crkve i manastiri 26.07.2024 | 19:25

VELIKO DUHOVNO SABRANJE U NIKŠIĆU: Mitropoliti srpski i ruski istakli značaj duhovne veze dva bratska naroda

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka
Autor: Saša Tošić
VELIKO DUHOVNO SABRANJE U NIKŠIĆU: Mitropoliti srpski i ruski istakli značaj duhovne veze dva bratska naroda
Eparhija-budimljansko-nikšićka

Na praznik Svetih carskih mučenika Romanovih, vladika Ruske pravoslavne crkve Aristarh služio je svetu liturgiju povodom ktitorske slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, uz sasluženje vladika Joanikija i Metodija. Posle liturgije usledile su nadahnute besede, razmena darova i trpeza ljubavi.

Mnogobrojni verni narod Nikšića i okolnih mesta sabrao se u svom sabornom hramu na praznik Svetih carskih mučenika Romanovih, ktitorske slave ove svetinje. Uz mnogobrojne vernike, na svetoj liturgiji koju je služio mitropolit kemerovski i prokopijevski Aristarh iz Ruske pravoslavne crkve, prisustvovali su i visoki crkveni i državni zvaničnici. Gostu iz Rusije sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije i više sveštenoslužitelja. Svečanom tonu ovog sabranja doprinelo je i anđeosko pojanje hora Prepodobne majke Angeline.

Eparhija-budimljansko-nikšićka
Mitropolit Aristarh

Među prisutnima na ovom veličanstvenom duhovnom sabranju bili su ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić, predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsednik Crkvene opštine Sreten Milatović. Tokom liturgije, mitropolit Aristarh je rukopoložio ipođakona Dušana Perića u čin đakona, čime je ovaj događaj dodatno obogaćen.

Episkop Metodije je, obraćajući se vernicima nakon čitanja Jevanđelja, istakao značaj cara Nikolaja za slovensku pravoslavnu braću:

- Car Nikolaj, koji je bio u prijateljskim odnosima sa kajzerom Vilhelmom, u Prvom svetskom ratu se opredelio da pomogne slovenskoj pravoslavnoj braći, napadnutim kraljevinama Srbiji i Crnoj Gori od Austrougarske monarhije i time je direktno ugrozio sebe, svoj narod i carstvo, ali je znao šta je izabrao. Izabrao je ono zbog čega se proslavio u sve vekove, izabrao je ono što je Bogu ugodno i što je Hrist tražio od njega da život svoj položi za svoju braću.

Eparhija-budimljansko-nikšićka
Arhijereji dve bratske crkve: mitropolit Joanikije, mitropolit Aristarh i mitropolit Metodije

Mitropolit Joanikije je takođe uputio arhipastirsku pouku, podsećajući na žrtvu cara Nikolaja i njegove porodice:

- Potpuno nevin, on je bio prinuđen da se povuče sa carskog prestola, toliko su zapadne zemlje i službe vršljale po Rusiji da su usmerile krivice za sve teškoće prema ruskom caru i tražile su mnogi od njega da se povuče i da time pomogne Rusiji. I on se povukao, ali zloba nije stala tu, nego je tek dobila zamah i samo su boljševici, bezbožnici tog vremena u Rusiji, vrebali momenat da dođu glave Svetom caru Nikolaju i ne samo njemu, nego i celoj njegovoj porodici.

Eparhija-budimljansko-nikšićka
Hor Prepodobne majke Angeline

Gost iz Rusije, mitropolit Aristarh je sa posebnom emocijom pozdravio prisutne i preneo blagoslov patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila:

- Proslavljajući ugodnike Božje, i Srpska pravoslavna crkva i Ruska pravoslavna crkva se podsećaju vremena kada je sa ovim stradanjem počeo put stradanja i ispovedništva obe Crkve. Blagodarim vladici Metodiju i mitropolitu Joanikiju što u ovom hramu danas možemo zajedno da služimo i da se setimo podviga cara Nikolaja koji se tiče ne samo naše istorije već i Srpske pravoslavne crkve. On je zaista mnogo uradio za naše narode, učvršćujući svojim podvigom naše jedinstvo, evo, više od sto godina.

Eparhija-budimljansko-nikšićka
Ikona Svetih carskih mučenika Romanovih u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću

Na kraju, episkop Metodije je uručio mitropolitu Aristarhu na dar arhijerejsku patericu, a povodom ktitorske slave osveštani su slavski prinosi i služen pomen carskoj porodici Romanov, kao i drugim ktitorima, sveštenoslužiteljima i dobrotvorima Sabornog hrama u Nikšiću.

Ovaj veliki duhovni događaj ostavio je snažan utisak na sve sabrane, potvrđujući vezu između srpskog i ruskog naroda, ujedinjenih kroz zajedničku molitvu i poštovanje prema svetim mučenicima.