Duhovna riznica 05.07.2024 | 13:18

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kada je pravo vreme za post?

Izvor: Misli za svaki dan u Godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kada je pravo vreme za post?
Shutterstock

Drugog petka posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nam u svojoj knjizi ukazuje na to kako unutrašnja revnost vodi ka istinskoj duhovnoj snazi i kako strogost postaje blagoslov kada izrasta iz potrebe srca, a ne kao spoljašnji teret.

- Pitali su Gospoda zašto njegovi učenici ne poste? On je odgovorio da za njih još nije došlo vreme da poste. Zatim je pričom pokazao da, uopšte, strogost spoljašnjeg podvižništva treba da odgovara obnovljenju unutrašnjih sila duha. Prvo zagrej duh revnosti, a zatim nalaži na sebe i strogost. Jer, u takvom slučaju u tebi je unutrašnja nova sila, koja je sposobna da strogost sa korišću izdrži.

Nemajući, pak, tu revnost i uzimajući na sebe strogost života, usled povođenja za primerom drugih ili radi pokazivanja podvižništva, nećeš steći korist. Nešto malo vremena ćeš se držati takve strogosti, a zatim ćeš da oslabiš i da je napustiš. I biće ti još gore nego što je bilo ranije.

Strogost bez unutrašnjeg duha isto je što i nova zakrpa na staroj odeći, ili novo vino u starim mehovima. Zakrpa će da otpadne i rupa će da postane još veća. Stoga će vino da prodere mehove i da se prolije, a meh će postati neupotrebljiv. Ne znači da strogost nije potrebna, već se samo napominje da treba sačuvati pravilan poredak. Potrebno je raditi na javljanju unutrašnje potrebe za njom. Ona treba da bude potreba srca, a ne spoljašnji teret.