Duhovna riznica 05.07.2024 | 10:52

NOVO ČUDO SVECA SA OSTROGA: “Četiri godine sam ležala nepokretna, a Sveti Vasilije mi je na Spasovdan pružio ruku i podigao me da hodam”

Izvor: Ostrog TV studio
Autor: Saša Tošić
NOVO ČUDO SVECA SA OSTROGA: “Četiri godine sam ležala nepokretna, a Sveti Vasilije mi je na Spasovdan pružio ruku i podigao me da hodam”
Printscreen/ostrog tv studio Emotivna ispovest isceljene Nevesinjke

U ispovesti punoj emotivnog naboja, isceljena Nevesinjka priseća se noći u kojoj su svetlost i svetost obasjali njen dom i omogućili joj da, posle godina provedenih u postelji, ustane na svoje noge.

U tišini praznične noći, na Vaznesenje Hristovo, u malenom hercegovačkom gradu Nevesinju, desilo se čudo koje je potreslo ne samo jednu porodicu, već celu zajednicu. Na Spasovdan, žena koja je više od četiri godine bila nepokretna, stala je na noge i prohodala, uz pomoć Svetog Vasilija Ostroškog.

- Operisana sam pre skoro pet godina. Imala sam tri tumora i jaku sepsu stomaka. Izvadili su mi osam kilograma tumornog tkiva. Oporavak je dugo trajao - ispričala je ova žena kroz suze za Ostrog TV studio .

Printscreen/ostrog tv studio
Dirljiva ispovest isceljene Nevesinjke

- Imam tri ćerke koje su se brinule o meni. Preživela sam, mada mi doktori nisu davali nikakve šanse, govoreći da 95 odsto njih ne preživi. Ostala sam nepokretna. Nosila sam pelene, deca i suprug su me negovali, tako da mi ništa nije falilo. Nikada se nisam žalila. Mislila sam, tako mi je Bog dao. Šta da radim, nisam jedina. Godinama sam bila nepokretna, deca su mi menjala pelene. Osećala sam se bespomoćno, ali sam se molila.

Pre dve godine, parohijski sveštenik u Nevesinju, otac Mladen Čalija, došao je u njen dom.

- Pozvala me je kao sveštenika pre dve godine i izrazila želju da se krsti. Na krštenju nije mogla da ustane, nego je sedeći bila krštena. Posle toga, pred poslednji praznik Svetog Georgija, poželela je da se ispovedi. Nikada nisam osetio takvu vrstu kajanja i tako iskrenu ispovest. Ona je zaista pred Bogom iznela ceo svoj život i istinski se pokajala - kaže otac Mladen, a potom nastavlja: 

- Mogu da posvedočim da nije mogla da ustane sa kreveta. Najviše što je mogla bilo je da se pridigne malo da sedne, da bi se pričestila. Pomoć Božija je neophodna, preko naših svetitelja, našeg Hercegovca Svetog Vasilija - kaže jerej Mladen Čalija iz Nevesinja, a njegova sugrađanka se sa snažnim emocijama u glasu priseća noći u kojoj se desilo čudo:

Printscreen/N1 BiH
Jerej Mladen Čalija

- Pre nekoliko noći, na Spasovdan, koji je gradska slava Nevesinja, ležala sam u krevetu negde oko tri ujutru. Najednom sam videla  svetlost koja je obasjala sve u sobi. Ležala sam i osetila blagi vetar. Pomislila sam: “Bože mi pomozi, vidi što zahladi.” Htela sam da se pokrijem, i kada sam krenula da uzmem ćebe, videla sam ruku. Iznad mene je bio neko. Rekao mi je: “Daj mi ruku, sada ćeš da hodaš.” Ustala sam na noge, prvi put posle skoro pet godina. Tada sam videla da je to Sveti Vasilije. Svojom milošću me je obradovao, da opet stanem na noge - ispričala je kroz suze.

Videla je dugu belu odoru, izvezenu šal i zlatnu kapu.

- Miris koji je imao, ne može se opisati. Takav miris ranije nikada nisam osetila. Video je zlatni štap. Doveo me je do sredine sobe i nestao. Ostala sam da stojim. Počela sam da dozivam mlađu ćerku, Sašku.

Printscreen/ostrog tv studio
Saška se kroz suzue priseća noći kada je njena majka prohodala

Ćerka Saška prisetila se tog trenutka:

- Mama je ponavljala: “Došao je čovek i pomogao mi da ustanem.” Stajala je pored stola. Uzela sam je pod ruku i počela da plačem. Rekla sam joj da se vratimo do kreveta, da sedne. Bila je toliko laka, kao perje. Seli smo na krevet, a ja sam je pitala šta se desilo. Ona je ponavljala: "Došao je čovek, digao me iz kreveta."

Posle toga, osetila sam potrebu da odem u crkvu. Kada sam otišla, čula sam glas koji mi kaže: “Nemoj da plačeš, mama će ti biti dobro.” Moja najveća želja bila je da mogu sa mamom da odem na kafu i da prošetam - rekla je Saška kroz suze, a njena majka je dodala:  

- Posle više od četiri godine nepokretnosti, sada mogu da hodam. Sveti Vasilije me je spasao - kaže ova hrabra žena, sa suzama radosnicama u očima.

Ova priča o veri, patnji i čudu, ostavlja dubok utisak, podsećajući nas na snagu vere, nadu i ljubavi koja nas može podići i iz najdubljih ponora.