Crkve i manastiri 06.06.2024 | 20:17

ČUDO SVETOG VASILIJA: Svedočenje o spasenju zaposednute devojke na Ostrogu

Izvor: Religija
ČUDO SVETOG VASILIJA: Svedočenje o spasenju zaposednute devojke na Ostrogu
Tanjug/STR

Mnogo je svedočanstva o čudima Svetog Vasilija. Naročito onih koje se odnose na isceljenje od raznih bolesti kojima nema leka. Kad nestane i poslednja nada, odlazi se na Ostrog. Ali, ima i drugih čuda koja vraćaju veru u život. Naročito mladim ljudima koji ne znaju šta je s njima i kako da se spasu.

Još jedna u nizu priča o čudima Svetog Vasilija Ostroškog je svedočanstvo jeromonaha Isaije koje je zapisao u manastirskoj beležnici. Ova priča nalazi se među mnogo drugih u knjizi “Nova čuda Svetog Vasilija Ostroškoga” u izdanju Manastira Ostroga i Svetigore.

Jeromonah Isaija u svojoj beležnici opisao je kako je Sveti Vasilije izbavio petnaestogodišnju devojku od nečistog duha koji ju je zaposeo.

commons.wikimedia.org
Sveti Vasilije

Svedočenje prenosimo u celosti:

- Jedne noći, oko dva sata posle ponoći, čula se neka vika na manastirskoj česmi. Pogledamo – umivaju neku devojku vodom sa česme, a ona vrišti i viče. Njeni roditelji su rekli kako se zove, da ima 15 godina i da dolaze iz Hanovera. Bila je zaposednuta nečistim duhom i doveli su je kod sveca da je isceli - navodi jeromonah Isaije.

- Otac Joil je došao da joj pročita molitvu, jer ona nije htjela da izađe iz kola. Kada je otvorio vrata, ona ga je uhvatila za epitrahilj i udarila ga nogom. Posle nekog vremena otišao sam i ja da joj pročitam molitvu, a otac Joil mi je sve unapred kazao, tako da sam bio spreman da reagujem. Međutim, ovoga puta djevojka je bila mirnija. Nekako smo uspeli da je kroz priču nagovorimo da izađe iz kola i poveli je put svetitelja. Kada smo došli do crkve, ona nije htela da ide dalje. Tu sam joj očitao molitvu i ona se vratila. Sledeći dan ujutru, ušla je kod svetitelja, ali nije htela da poljubi ni krst ni sveca. Uveče je i to uradila.