Duhovna riznica 13.07.2024 | 17:31

NJEGOŠEVA KAPELA I GROB POPA MILA JOVOVIĆA UJEDINJUJU VERNIKE U CRNOJ GORI: Sa mesta gde je pokopan slavni junak, gradonačelnik Nikšića poslao poruku o značaju vere i jedinstva

Izvor: RTVNK
Autor: Saša Tošić
NJEGOŠEVA KAPELA I GROB POPA MILA JOVOVIĆA UJEDINJUJU VERNIKE U CRNOJ GORI: Sa mesta gde je pokopan slavni junak, gradonačelnik Nikšića poslao poruku o značaju vere i jedinstva
Instagram/opstinaniksic

Povodom Dana državnosti Crne Gore, predsednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, položio je venac na grob popa Mila Jovovića, evocirajući hrabrost i zajedništvo prošlosti, a ideju o obnavljanju kapele na Lovćenu nazvao simbolom pomirenja, nade i puta ka svetlijoj budućnosti.

Na Dan državnosti Crne Gore, 13. jula, kao i pravoslavni verski praznik Pavlovdan, predsednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, sa posebnim pijetetom položio je venac na grob popa Mila Jovovića, znamenitog crnogorskog junaka, čija senka kao svetionik osvetljava put ka jedinstvu i pomirenju. Na nikšićkom starom groblju, pod okriljem junaka iz Veljeg rata, Kovačević je izgovorio reči koje kao molitva odjekuju među narodom Crne Gore.

- Pop Milo Jovović, koji je sahranjen u nikšićkom starom groblju, simbol je junaštva iz Veljeg rata“, rekao je Kovačević, dok su se senke prošlosti preplitale sa sadašnjošću. Njegove reči prizivale su duhove onih koji su, vođeni neugasivim plamenom časti, 13. jula 1941. godine ustali protiv fašističkog okupatora, ujedinjeni kao jedan - rekao je gradonačelnik Nikšića, prenosi RTVNK.

Instagram/opstinaniksic
Stihovi uklesani na grobu popa Mila Jovovića

U modernom dobu, kada je teško pronaći paralelu sa jedinstvom koje je isijavalo iz naroda tog istorijskog dana, Kovačević je našao utehu i nadu u nedavnim litijama.

- Ako možemo naći nešto što liči na to jedinstvo koje je bilo 13. jula 1941. godine među stanovnicima Crne Gore, to su zaista samo one litije koje smo skoro imali kada je narod na sličan način bio jedinstven - rekao je on, osvetljavajući savremeni trenutak tračkom prošlosti.

U tom duhu, Kovačević je istakao značaj ideje o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je predložio predsednik Parlamenta Andrija Mandić prilikom dodele Trinaestojulske nagrade. Kovačević je rekao da ova kapela, kao svetionik nade, može postati ideja tog pomirenja koje će povesti Crnu Goru napred, a potom je podsetio na stihove uklesane na grobu popa Mila Jovovića: „Da mlađi znaju i čitaju / gde viteške kosti počivaju / harambaše od Hercegovine / protopopa Mila s Markovine / čije ime ne umire / dok na gusle traje dlaka / i u srpstvu dok ne bude / dobrih ljudi i junaka.“

Wikipedia
Njegoševa kapela na Lovćenu rušena je više puta, a do temelja je sravnjena 1972 da bi se na njenom mestu podigao mauzolej

- To su te stvari koje nas vežu iz Markovine i iz Stare Crne Gore, Milo Jovović, Trinaestojulski ustanak, Velji rat i sve ono što je naša zajednička istorija - naglasio je Kovačević, dok je pozivao na obnavljanje sećanja kao temelja za novo zajedništvo koje će doneti novu i bolju budućnost Crnoj Gori.

Ideja o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu nije samo arhitektonski poduhvat; to je obnova duhovnog svetionika, simbol jedinstva i vere, koji će okupljati vernike i podsećati ih na njihove korene. Poruka koju je Kovačević poslao sa groba popa Mila Jovovića nije samo reč; to je molitva, zov na jedinstvo i pomirenje, koje će povesti Crnu Goru ka svetlijoj budućnosti.