Aktuelno iz SPC 13.07.2024 | 13:15

SNAŽNA PRAZNIČNA PORUKA VLADIKE ISIHIA: Sveti apostoli nas uče, a sve ostalo je do nas samih

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SNAŽNA PRAZNIČNA PORUKA VLADIKE ISIHIA: Sveti apostoli nas uče, a sve ostalo je do nas samih
SPC / Eparhija valjevska

Na Petrovdan, episkop valjevski služio je liturgiju povodom slave crkve u selu Stave nadomak Valjeva, a posle blagosiljanja slavskih darova održao je nadahnutu besedu.

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, episkop valjevski Isihije, služio je liturgiju u crkvi na Stavama, u arhijerejskom namesništvu podgorskom. Ovaj svečani događaj obeležila je prva poseta valjevskog arhijereja parohiji koja obuhvata četiri sela: Bobovu, Staninu reku, Sitarice i Suvodanje. Uz prisustvo mnogobrojnih vernika i domaćina, vladika Isihije poslao je snažnu poruku ljubavi, služenja i zajedništva.

SPC / Eparhija valjevska
Arhijereji, sveštenstvo i vernici u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u selu Stave

U prisustvu domaćina i velikog broja vernika, episkop Isihije je istakao važnost zajedničkog života i delovanja u skladu sa Hristovim učenjem. Njegova beseda bila je nadahnuta delima i životima svetih apostola, čiji su životi bili primer potpune posvećenosti Hristu i služenju bližnjima. Vladika je podsetio na snagu propovedi dvanaestorice apostola, koji su, iako neuki i bez visokog porekla, uspeli da prenesu Hristovu reč i privuku milione duša ka Gospodu.

Nakon ophoda oko crkve i osvećenja žita i kolača, episkop Isihije je čestitao slavu domaćinima i parohijanima, pozivajući ih da u svojim životima projavljuju ljubav jednih prema drugima, inspirisani primerom svetih apostola.

SPC / Eparhija valjevska
Sveta tajna pričešća u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u selu Stave

- Naši sveti apostoli nas uče kako da svoje živote posvetimo Hristu. Njihova propoved je izvan ljudskih shvatanja, njih dvanaestorica i sedamdesetorica manjih apostola, neukih i bez visokog porekla, uspeli su u ono vreme da propovedaju i da hiljade i milione duša privedu Gospodu. I mi imamo tu blagodat,“ poručio je episkop Isihije, a potom je zaključio:

- Mnogo zavisi od nas da svojim životima, svojim dobrim delima, služimo Bogu i bližnjima, da kad nas drugi vide kažu kako je lepo živeti kao ovi hrišćani - rekao je episkop Isihije, naglašavajući da je svaka osoba pozvana da svojim delima bude svetionik vere i dobrote, pa je blagosiljao sve prisutne.

U završnom delu praznične svečanosti, uz pojanje i pobožnu atmosferu, nadležni paroh, jerej Čedomir Đurić, zajedno sa domaćinima, priredio je slavsku trpezu. Ovaj svečani trenutak obeležio je duh zajedništva i ljubavi, podsećajući sve prisutne na važnost međusobnog poštovanja i podrške.

Beseda episkopa Isihija na Petrovdan bila je duboko inspirativna, podsećajući nas na lepotu hrišćanskog života koji se ogleda u nesebičnom služenju Bogu i bližnjima. Kroz reči i dela, ovaj svečani događaj osvetlio je put vere, ljubavi i zajedništva, pozivajući sve vernike da slede primer svetih apostola i žive svoje živote u svetlu Hristove ljubavi.