Aktuelno iz SPC 31.07.2024 | 16:26

VELIČANSTVENE BIBLIJSKE SCENE U NIKŠIĆU: Desetine hiljada vernika dočekalo Čudotvornu Trojeručicu i igumana hilandarskog Metodija

Izvor: SPC / Eparhija budimljansko-nikšićka
Autor: Saša Tošić
VELIČANSTVENE BIBLIJSKE SCENE U NIKŠIĆU: Desetine hiljada vernika dočekalo Čudotvornu Trojeručicu i igumana hilandarskog Metodija
SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka

Arhimandrit iz carske lavre Hilandara, svečano je primljen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, gde su njegove reči odjeknule dubokim duhovnim značenjem. Blagoslov, uteha i nada ispunili su srca prisutnih, dok su ikonu litijski proneli do hrama u Kličevu, koji joj je posvećen.

Nikšić je prethodnih dana bio epicentar duhovnog prosvetljenja, kada je Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice stigla u hram koji se podiže njoj u čast, u nikšićkom naselju Kličevu. Ovaj izuzetni događaj okupio je desetine hiljada vernika, koji su sa neizmernom radošću i verom dočekali verodostojnu kopiju ikone. Ovaj veličanstveni trenutak uveličao je i dolazak igumana manastira Hilandara, arhimandrita Metodija.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
 

Ikoni Bogorodice Trojeručice prethodno se poklonio verni narod u manastiru Ostrogu, kao i u hramovima u Podgorici i Danilovgradu, pre nego što je stigla u svetinju u Kličevu. Iguman Metodije svečano je dočekan ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, uz toplu dobrodošlicu episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, mitropolita zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora zagrebačko-ljubljanskog Kirila, uz prisustvo sveštenstva, sveštenomonaštva i vernika.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Kilometarske kolone vernika čekale su da se poklone i celivaju Čudotvornu ikonu Trojeručicu

Povodom dolaska igumana najveće srpske svetinje, arhimandrita Metodija, služen je svečani čin doksologije, a vladika nikšićko-budimljanski Metodije obratio se sabranima dubokim i nadahnjujućim rečima:

- U danima strašnim za ovaj svet, teškim i smutnim s kraja na kraj gde stradaju narodi, deca, gde verni rod ljudski biva napadan i proganjan od vidljivih i nevidljivih mnogih neprijatelja sa svake strane, dolazi nam u pohode Majka Božja Trojeručica gde se nebo sa zemljom sastavilo da nam bliže priđe i da uđe ovde među nas. Da nas blagoslovi svojom milošću i svojom ljubavlju, da nas prizove na milost i ljubav, a i da nas podseti na milost i nesebičnu i celebnu ljubav Hrista kojeg drži u naručju, da se ovde pred njom poklonimo i molimo za spasenje svoje duše i svojih najmilijih, ali i celog sveta, da nas pošasti ovog sveta, ako je ikako moguće, koje su se zavitlale, mimoiđu.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman hilandarski Metodije

Episkop Metodije je istakao da se ikona Trojeručica nalazi u manastiru Hilandaru, u tronu igumanskom u crkvi manastirskoj, naglašavajući njen značaj kao igumanije i zaštitnice carske lavre Hilandara, a samim tim i svih Srba i pravoslavnih hrišćana širom sveta. On je poželeo dobrodošlicu igumanu Hilandarskom Metodiju rečima:

- Igumane, dobro došao u ovaj divni, blagosloveni, bogočuvani grad Nikšić, grad Svetog Vasilija. U Hram Svetog Vasilija, čiji je ktitor ruska carska mučenička porodica Romanov, koji je gradio crnogorski knjaz i kralj Nikola, ovde se sve sastalo u jedno, ovde smo svi jedno u milosti i ljubavi Presvete Bogorodice, pod njenim omoforom u čijoj svetlosti i blagodati da se naše duše vinu do njenog nebeskog prestola kraj Hrista, sa Ocem i Duhom Svetim, ako Bog da.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Vernici celivaju ruku igumana Metodija

Iguman Metodije, duboko dirnut ljubavlju i toplinom dočeka, izrazio je svoju zahvalnost:

- Teško je rečima izraziti ono što smo osetili kako smo ušli u grad Nikšić, tu ljubav koju ste pokazali, ne samo kako ste nas dočekali, već i za poziv da budemo danas sa vama. Mi ćemo se potruditi da našim boravkom ovde i skromnim rečima donekle samo uzvratimo za vašu ljubav.

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, u litijskom hodu, prenesena je od Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog do hrama u Kličevu, gde je smeštena u poseban tron u nadzemnoj kripti. Praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, koji je hramovna slava svetinje u Kličevu, i dolazak njene Čudotvorne ikone proslavljen je na praznik Svete velikomučenice Marije – Ognjene Marije, svetom arhijerejskom liturgijom.

SPC/Eparhija budimljansko-nikšićka
Iguman hilandarski Metodije

Ovaj veličanstveni događaj ostavio je neizbrisiv trag u srcima vernika, donoseći im blagoslov, utehu i nadu u ovim teškim vremenima. Nikšić je tog dana bio mesto gde se spojilo nebo i zemlja, mesto gde je ljubav i milost Presvete Bogorodice obasjala sve prisutne, podsećajući ih na nesebičnu ljubav i milost Hrista.