Aktuelno iz SPC 25.07.2024 | 08:41

NIKŠIĆANI DOČEKUJU NAJČUDOTVORNIJU IKONU SRPSKOG NARODA: U ponedeljak doček Trojeručice i igumana Hilandara, arhimandrita Metodija, u Sabornom hramu, potom litija

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
NIKŠIĆANI DOČEKUJU NAJČUDOTVORNIJU IKONU SRPSKOG NARODA: U ponedeljak doček Trojeručice i igumana Hilandara, arhimandrita Metodija, u Sabornom hramu, potom litija
SPC

Posle večernjeg krsnog hoda ulicama Nikšića, narednog jutra vernici će imati čast i blagoslov da se poklone i celivaju ovu svetinju, kao i da uživaju u trpezi ljubavi koja se priprema u čast njenog pohoda u Crnu Goru.

U okviru programa proslavljanja praznika Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koju SPC slavi 24. jula, Nikšićani će imati čast i blagoslov da dočekaju ovu relikviju, jednu od najčuvenijih i najčudotvornijih ikona srpskog naroda. U ponedeljak, 29. jula, ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u 18.30 časova, biće priređen svečani doček ove svete ikone, kao i igumana Manastira Hilandar, arhimandrita Metodija. Nakon svečanog dočeka, uslediće litija do crkve u Kličevu, koja je upravo posvećena Presvetoj Bogorodici Trojeručici.

SPC
Vernici celivaju ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, koja nosi duboku duhovnu simboliku i vekovima nadahnjuje verujuće svojim čudima, biće centar pažnje i duhovnog okupljanja vernika. Sutradan, u utorak 30. jula, u 8 časova, u Crkvi Presvete Bogorodice Trojeručice u Kličevu, liturgiju će služiti episkop budimljansko-nikšićki Metodije, uz sasluženje igumana Hilandara Metodija i više arhijereja i sveštenstva.

Ovo će biti prilika za vernike da se poklone i celivaju ovu svetu relikviju, koja predstavlja vezu između neba i zemlje, između prošlosti i budućnosti. Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, sa svojim jedinstvenim prikazom tri ruke, simbolizuje pomoć i zaštitu Bogorodice prema svima koji joj se sa verom obraćaju.

Posle svete liturgije i besede, biće priređena trpeza ljubavi za arhijereje, monaštvo, sveštenstvo i verni narod. Ovo okupljanje će biti prilika za duhovno zajedništvo, molitvu i slavljenje Presvete Bogorodice, koja neprestano bdi nad svojim narodom i čuva ga svojim moćnim zastupništvom.

Nikšić će ovih dana biti preplavljen duhovnom radošću i blagoslovom, dok vernici budu dočekivali i slavili Presvetu Bogorodicu Trojeručicu, noseći u svojim srcima veru, nadu i ljubav koju nam ona daruje.