Praznici i sveci 25.07.2024 | 05:00

DANAS SLAVIMO JEDNU OD NAJČUDESNIJIH IKONA PRAVOSLAVLJA: Prvo čudo Trojeručice - isceljenje odsečene ruke Svetog Jovana Damaskina

Izvor: Religija/Hram Svetog Save
Autor: Saša Tošić
DANAS SLAVIMO JEDNU OD NAJČUDESNIJIH IKONA PRAVOSLAVLJA: Prvo čudo Trojeručice - isceljenje odsečene ruke Svetog Jovana Damaskina
Wikipedia

Sveti prikaz lika Presvete Bogorodice Trojeručice donosi milost, isceljenje i nadu vernicima širom sveta, a njene čudotvorne kopije krase mnoge hramove, uključujući i malu crkvu Svetog Save na Vračaru.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja u sebi nosi duboke slojeve vere, čuda i nade. Ova ikona, poznata po svojoj neobičnoj trećoj ruci, svedoči o milosrđu i isceliteljskoj moći Presvete Bogorodice, i predstavlja jedno od najvećih blaga pravoslavnog sveta i najveću relikviju svetosavlja.

Prema predanju, Sveti Jovan Damaskin, veliki protivnik ikonoboraca, bio je nepravedno optužen i osuđen na odsecanje ruke po zapovesti damaskog kalifa. Srceparajuće se molio pred ikonom Presvete Bogorodice, i upravo tada se desilo čudo – njegova odsečena ruka je isceljena. U znak zahvalnosti za ovu neizmernu milost, Jovan Damaskin je dodao treću ruku od srebra na ikonu, otuda potiče njeno ime – Trojeručica, koju je Sveti Sava iz Svete zemlje doneo na Hilandar, gde se i danas čuva.

Wikipedia
 

Hilandarsku ikonu Trojeručica, visine 111 cm i širine 91 cm, krasi zlatni ram u kojem je oko 5000 dragih kamenova. Ona je litijska, oslikana s obe strane, s likom Svetog Nikole na pozadini. Po tipu je Odigitrija – Putevoditeljica, što znači da pokazuje put.

Master teolog Nataša Višnjić ističe na sajtu Hrama Svetog Save da se mnoge čudotvorne kopije ikone Trojeručice mogu naći širom pravoslavnog sveta. Jedna od najpoznatijih nalazi se u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru. Kao dar manastira Hilandara, ova ikona je stigla 8. juna 1997. godine i smeštena je u poseban tron s desne strane crkve, gde i danas stoji, kao nepresušni izvor blagoslova. Svakog četvrtka, pred ovom ikonom služi se Akatist Trojeručici, za zdravlje, mir i duhovno isceljenje.

Slava ikone Trojeručice nas podseća na moć vere i milosrđe Presvete Bogorodice, koja čini čuda za sve one koji joj se s verom i ljubavlju obrate. Njeno prisustvo u našim domovima i crkvama donosi utehu i nadu, osnažujući nas na našem duhovnom putu. Neka nas molitve pred ikonom Trojeručice podsećaju na večnu ljubav i milost Božju, koja je uvek uz nas, bez obzira na iskušenja i patnje kroz koje prolazimo.

Dnevni list "Srpski telegraf" danas svojim čitaocima deli ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, pružajući svima priliku da u svom domu imaju ovu svetu sliku kao izvor utehe i blagoslova.