Crkve i manastiri 24.07.2024 | 22:57

NA SVETOJ GORI SVE NAPETIJE, IGUMAN MEFODIJE PORUČUJE: Ako Micotakis želi da napravi masakr, neka to uradi, mi se ne predajemo!

Izvor: Religija/TV Alert
Autor: Saša Tošić
NA SVETOJ GORI SVE NAPETIJE, IGUMAN MEFODIJE PORUČUJE: Ako Micotakis želi da napravi masakr, neka to uradi, mi se ne predajemo!
youtube/printscreen/Filoi_Esfigmenou. com

Dok se nad Atonskim poluostrvom nadvija senka nasilne intervencije, bratija manastira Esfigmen priprema se za moguće sukobe s grčkom policijom, a duhovna i politička kriza prete da preoblikuju istorijski pejzaž ovog svetog mesta.

U samom srcu monaške republike Svete gore, gde mir i molitva obično vladaju, tišina preti da preraste u buru. Bratija Esfigmena, jednog od najstarijih manastira, iščekuje opsadu policije, koja nadvija senku na ovo sveto mesto. Prošle nedelje, grčka policija je zatražila posebno odobrenje za operaciju iseljenja monaha Manastira Esfigmena, opremivši se specijalnom tehnikom za ovu akciju. No, više od stotinu monaha nije ništa manje odlučno u svojoj nameri da ostanu.

Shutterstock
Manastira Esfigmen

Dokument koji je dospeo u javnost otkriva ozbiljnost situacije. Grčka vlada, preko glavnog štaba grčke policije, uputila je pismo Upravi na Svetoj gori. Pismo, koje nosi potpis zamenika direktora Jovana Caganisa, poziva na organizacionu i širu podršku za ulazak, smeštaj i kretanje policijskih snaga po celom Atoskom poluostrvu. Ovo je deo priprema za iseljenje monaha iz manastira Esfigmen, po nalogu sudskog izvršitelja.

Prema informacijama iz grčkih medija, datum policijske intervencije je 1. avgust. Tada će policija doći da izvrši nalog za iseljenje. Ovaj datum označava potencijalni početak turbulentnih dešavanja koja bi mogla preobraziti mirnu atmosferu Svete gore u nemirnu luku.

Printscreen/Youtube/ΑΠΟΚΆΛΥΨΙΣ ΙΗCΟΎ ΧΡΙCΤΟΎ
Sporna odluka grčkih vlasti dospela je u javnost

Na pitanje šta će bratija uraditi ukoliko dođe do intervencije, iguman Mefodije odgovara rečima koje odražavaju duboku posvećenost i odlučnost:

- Ovog trenutka ne mogu da odredim šta ćemo uraditi. To što ćemo mi uraditi, zavisi od toga šta će oni uraditi. Ovo je naša duhovna domovina i ovde ćemo umreti. Ako gospodin Micotakis želi da postavi snajper, neka postavi. Ako Sveti Oci dozvole da se ovakve stvari događaju na Svetoj Gori, neka to urade. Da podrže koga? Jeretika Vartolomeja koji je u masoneriji i želi da se sve religije ujedine rekao je iguman Mefodije za grčku TV Alert, u prenosu uživo sa Svete gore, koji je u nekoliko navrata prekidan zbog tehničkih problema.

Printsceen/YouTube/Filoi_Esfigmenou. com
Iguman Mefodije

Na napise u grčkim tabloidima da je monaštvo Manastira Esfigmen pozvalo Ruse da dođu i zauzmu Svetu Goru, iguman Mefodije odgovara odlučno:

- To je laž! Mi to nikad nismo rekli. Dakle, nećemo otići jer je Sveti Sava doneo ikonu iz Svete Gore, i ovde je naša domovina. Ako gospodin Micotakis želi da napravi masakr, neka uradi. Ali mi smo Grci. Patrijarh bi trebalo da podržava Grke, a ne da zove policiju.

youtube/printscreen/Filoi_Esfigmenou. com
Monasi manastira Esfigmen i grčka policija

Dok oblaci prete da se spuste na Svetu Goru, bratija Esfigmena stoji čvrsto u svojoj odluci da brani svoju duhovnu domovinu. Neizvesnost predstojećih događaja unosi dramatičan ton u svakodnevicu ovih svetih prostora, dok svet posmatra s napetim iščekivanjem. Ostaje da se vidi kako će se ova situacija razvijati i kakav će ishod doneti za Svetu Goru, sveti bastion pravoslavlja.