Crkve i manastiri 03.08.2024 | 15:37

POBEDA PRAVOSLAVLJA I MANASTIRA ESFIGMEN: Vernici slave odluku uprave Svete gore da odbije zahtev grčke policije

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
POBEDA PRAVOSLAVLJA I MANASTIRA ESFIGMEN: Vernici slave odluku uprave Svete gore da odbije zahtev grčke policije
Profimedia

Nakon što je dan "D" na Atosu prošao mirno, organizacija "Pravoslavlje ili smrt" oglasila se saopštenjem u kojem zahvaljuje svima koji su se prethodnih dana molili i poručuje da je put spasenja u pobožnosti, bratoljublju, umnožavanju dobra i umanjivanju zla.

Kraj jula doneo je veliku uznemirenost među vernicima širom sveta kada je u grčkim medijima osvanula vest o planiranoj policijskoj intervenciji na Svetoj gori, zakazanoj za 1. avgust. Informacije koje su dospele u javnost otkrile su ozbiljnost situacije. Grčka vlada je, preko glavnog štaba grčke policije, uputila pismo upravi na Svetoj gori, zahtevajući organizacionu podršku za ulazak, smeštaj i kretanje policijskih snaga po celom Atoskom poluostrvu. Ovo je bilo deo priprema za iseljenje monaha iz Manastira Esfigmen, po nalogu sudskog izvršitelja.

shutterstock.com
Manastir Esfigmen

Datum policijske intervencije označavao je potencijalni početak turbulentnih dešavanja koja bi mogla preobraziti mirnu atmosferu Svete Gore u nemirnu luku. Upravo u tom trenutku organizovan je veliki protest u nebeskom gradu Uranopolisu, a nakon što je dan "D" prošao mirno na Svetoj gori, organizacija "Pravoslavlje ili smrt" oglasila se saopštenjem:

- Slava Bogu Svedržitelju, hvala Presvetoj Bogorodici igumaniji Svete gore, svim svetima i svima vama, draga braćo i sestre, koji ste se molili za svetogorski manastir Esfigmen - navodi se na početku saopštenja, a potom se dodaje:

- Kako monasi iz manastira prenose, Sveta Epistasija (kolektivno upravno telo Svete gore) nije dozvolila da policija uđe na Svetu goru i započne isterivanje monaha, ne samo iz manastira Esfigmen, već je bio plan da se izbace svi monasi koji se ne pokoravaju patrijarhu Vartolomeju. Ovo je bio plan patrijarha Vartolomeja, iza koga stoje svetska masonerija i Amerika, za koji je koristio američku diplomatiju. Ali avaj: "tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al' zube polomi."

youtube/printscreen/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3.32K subscribers
Krajem jula u Uranopolisu je održan veliki skup podrške monasima Esfigmena

Pobeda je Božija i grčkog naroda na radost svih. Monasi i dalje ostaju da žive i mole se za ceo svet. Grčki narod je kao nikada do sada stao u obranu Manastira Esfigmen i pokazao na taj način svoju pobožnost i živu veru. Veliko bravo za grčki narod. Zbog ovakvih dela vere, neka se Gospod smiluje na grčki narod i sačuva ga.

Tenzija u društvu se do te mere podigla da je premijer Micotakis digao ruke od Esfigmena dok je on na vlasti i preneo Vartolomeju da on tu ne može ništa da uradi jer će narod da ga linčuje. Pre će on da se skloni nego da krene na monahe. Sada smo zaista videli ko ima vlast u Crkvi, a to je narod Božiji kada je složan i pun vere. Bez njega se ništa ne može ostvariti. Tada padaju svi lažni svetski moćnici.

Podvig Manastira Esfigmen danas je upravo u tome što se svim silama protive zlu. A kad se čovek svim silama protivi zlu, đavolu, ovaj ne može da mu priđe. Da bismo došli do te vere, treba da zavolimo Hrista svim srcem, umom i dušom. Onda će Bog, koji živi u našim srcima, da nas vodi po njegovoj svetoj volji.

youtube/printscreen/Filoi_Esfigmenou. com
Iguman Esfigmenski Metofije i grčka policija

Molimo se i dalje i pomažimo sve svetogorske monahe koliko možemo, jer ovaj svet postoji dok postoji Sveta gora i oni koji se na njoj spasavaju. A i van nje, budimo i sami sa živim Hristom Bogom, na putu spasenja, u smirenju i pobožnosti, bogoljublju i bratoljublju, sa živom verom u srcu, radi umnožavanja dobra u nama i celom svetu, i umanjivanja zla.

Neka Gospod da da svi pravoslavni zajedno jednomisleni budemo oko svetih otaca i predanja Crkve, jer to je put spasenja. Udružujmo se, jer to smeta đavolu. Naša sloga biće poraz vragu. Jer kada smo sa Bogom, onda smo jaki, jer je Bog sa nama, a kada je Bog sa nama - ko će protiv nas?" zaključuje se na kraju saopštenja.

Printsceen/YouTube/Filoi_Esfigmenou. com
Iguman esfigmenski Mefodije

Ovo saopštenje odražava duboku veru i odanost vernika, te njihovu rešenost da brane svetost i mir Svete gore. Vernici se nadaju da će Božija volja prevagnuti i da će Sveta gora ostati mesto molitve i mira za sve pravoslavne monahe i hodočasnike.