Crkve i manastiri 25.07.2024 | 13:03

PROTESTI NA HALKIDIKIJU ZBOG OPSADE NA SVETOJ GORI: Vernici se okupili u Uranopolisu dajući podršku monasima Esfigmena

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PROTESTI NA HALKIDIKIJU ZBOG OPSADE NA SVETOJ GORI: Vernici se okupili u Uranopolisu dajući podršku monasima Esfigmena
youtube/printscreen/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3.32K subscribers

Okupljeni u Nebeskom gradu dižu glas protiv planirane intervencije grčke policije u Manastiru Esfigmen. Pod sloganom "Pravoslavlje ili smrt" izražavaju neslaganje s najavljenom prisilnom evakuacijom bratije ove svetinje i narušavanja mira na Atosu.

Vesti koje poslednjih dana stižu sa Svete gore potresaju verne duše širom sveta. Najave o mogućem prinudnom iseljenju bratije Manastira Esfigmen od strane grčke policije izazvale su duboku zabrinutost i osećaj nelagode među pravoslavnim hrišćanima.

Uranopolis, gradić na Halkidikiju, postao je mesto okupljanja brojnih pristalica stare bratije manastira Esfigmen. Vernici iz raznih krajeva Grčke stigli su kako bi izrazili svoje protivljenje bilo kakvoj policijskoj intervenciji na Svetoj Gori. Pod sloganom "Pravoslavlje ili smrt" iskazali su jasno neslaganje s najavljenom evakuacijom monaha iz manastira i njihovog predstavništva u Karišima.

youtube/printscreen/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3.32K subscribers
Protestni skup u Uranopolisu

Nova rasprava o policijskoj akciji na svetom Atosu pokrenuta je kada su u medije dospeli dokumenti upućeni Svetoj zajednici i svim manastirima, u kojem se traži podrška monaške zajednice za smeštaj velikog broja policajaca. Ovi policajci bi bili pozvani da pomognu u sprovođenju sudskih izvršitelja u zahtevu za deložaciju, kako je navedeno u dokumentu. Odluka o uklanjanju revnosnih monaha iz Manastira Esfigmen donesena je još 2002. godine, a nova bratija manastira formirana je 2005. godine. Ipak, do sada nije bilo intervencije policijskih snaga u manastirskom prostoru.

Za mnoge vernike, Sveta gora predstavlja ne samo fizičko, već i duhovno utočište. Pomisao na prisustvo policije u ovom svetom mestu izaziva duboko ogorčenje i tugu. Manastir Esfigmen, sa svojom bogatom istorijom i predanim monaškim životom, simbolizuje otpor i postojanost vere. Vernici se pitaju šta će biti s duhovnim nasledstvom i mirom svetog Atosa ukoliko dođe do prinudnog iseljenja.

youtube/printscreen/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3.32K subscribers
Protestni skup u Uranopolisu
 

Okupljeni u Uranopolisu, vernici su u molitvi tražili mir i pravdu, nadajući se da će njihova reč dopreti do nadležnih i sprečiti ovu intervenciju. Sa suzama u očima i molitvama na usnama, poručuju da vera i pravoslavlje moraju ostati netaknuti, a monaštvo zaštićeno od svetovnih uticaja.

Ove teške i uznemirujuće vesti podsećaju nas na krhkost mira i potrebe za stalnim duhovnim budnim stanjem. Sveta gora, kao svetionik pravoslavne vere, mora ostati mesto gde se čuva i neguje duhovnost, daleko od bilo kakvih prinudnih mera koje narušavaju njen sveti mir. Vernici širom sveta nadaju se da će razum i vera nadvladati i da će Manastir Esfigmen ostati čuvar drevnih pravoslavnih vrednosti.