Aktuelno iz SPC 31.07.2024 | 16:55

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE I PATRIJARH ANTIOHIJSKI JOVAN POZVALI NA MIR: Jačanje pravoslavnog zajedništva u vremenu izazova koji potresaju svet

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE I PATRIJARH ANTIOHIJSKI JOVAN POZVALI NA MIR: Jačanje pravoslavnog zajedništva u vremenu izazova koji potresaju svet
SPC

U duhu svepravoslavnog jedinstva, poglavari Srpske i Antiohijske crkve razmotrili su globalne izazove i istakli neophodnost dijaloga i odbacivanja sukoba koji najviše pogađaju nedužne.

Na praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila, patrijarh srpski Porfirije i patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan održali su srdačan telefonski razgovor, oživljavajući vekovne veze između dve sestrinske Crkve. Ovaj otvoreni dijalog bio je prožet duhovnom dubinom i bratskom ljubavlju, a u centru pažnje bila je zajednička želja za mirom i zajedništvom u vremenu koje donosi velike izazove za čitav svet.

Razmatrajući prilike u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i na Bliskom Istoku, patrijarsi su naglasili značaj jačanja svepravoslavnog jedinstva. Upravo u ovim vremenima, kada svet potresaju nemiri i nesigurnost, potrebna je čvrsta vernost Hristovim rečima: "Blaženi mirotvorci" (Mt. 5,9).

SPC
Patrijarh Porfirije

Oba patrijarha su istakla da je neophodno stalno obnavljanje susreta i dijaloga među pravoslavnim narodima, jer jedino kroz bogougodno zauzimanje možemo postaviti temelje istinskog mira. Takođe, naglasili su potrebu za odbacivanjem logike rata, koja, nažalost, uvek najviše pogađa nedužni narod.

Poziv na mir, koji su zajednički uputili patrijarh Porfirije i patrijarh Jovan, odjekuje kao snažan apel svim vernicima, ali i svim ljudima dobre volje, da se okrenu Hristovoj ljubavi i milosrđu. Samo kroz jedinstvo i bratsku ljubav možemo prevazići iskušenja koja stoje pred nama i doprineti izgradnji sveta u kojem će pravda i mir zavladati.

Patrijarsi su izrazili nadu da će njihova poruka biti podstrek svima da u svojim srcima neguju mirotvorstvo i ljubav prema bližnjima, kao što nas je Gospod naučio. Njihov apel na mir i jedinstvo neka bude putokaz svima u ovim izazovnim vremenima.