Duhovna riznica 13.07.2024 | 19:07

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Dobro pazite kako živite!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Dobro pazite kako živite!
Freepik

Treće subote posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas u svojoj knjizi podseća da su oni koji Božje reči stavljaju u praksu slični ljudima koji zidaju kuću na čvrstom temelju, dok su oni koji ne ispunjavaju te reči - poput onih koji zidaju na nestabilnom pesku.

Današnje Jevanđelje pokazuje da su oni koji slušaju reči Gospodnje i izvršavaju ih slični ljudima koji zidaju zgradu na kamenu. Oni, pak, koji slušaju a ne ispunjavaju, slični su ljudima koji zidaju na pesku. Neka svako to nauči napamet i često ponavlja.

Istina koja se tu sadrži svakome je jasna i očigledna. Svako i sam iz svoga iskustva ima o tome mnogo osvedočenja. Dok su u glavi, misli bivaju nestalne i kolebljive, a kada se napišu na papir, zadobijaju stalnost i nepokretnost. Neka namera se često dovodi u pitanje i menja u pojedinostima dok se ne započne sa delom.

Kad se, međutim, počne izvršavati, kraj je svim dopunskim dovijanjima. Isto tako, pravila prirode su nam strana, van nas i neodređena sve dok ih ne ispunimo. Ukoliko ih, pak, ispunimo, ulaze unutra, smeštaju se u srce i tu polažu osnovu karaktera – dobrog ili lošeg. Pazite dobro kako živite.