Duhovna riznica 15.07.2024 | 09:00

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako savremeni način života udaljava ljude od duhovnog puta?

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako savremeni način života udaljava ljude od duhovnog puta?
Pixabay

Četvrtog ponedeljka posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas u svojoj knjizi podseća zašto u današnjem svetu put do Carstva nebeskog postaje sve teži jer su telesne utehe i uživanja na prvom mestu, te naglašava važnost duhovnog podviga i odricanja.

Carstvo nebesko s naporom se uzima i podvižnici ga zadobijaju (Mt. 11, 12). Carstvo se dostiže s naporom, trudom i usiljem, s teškim podvizima. Zbog toga ga dostižu samo oni koji vode naporan, podvižnički život. Oni na putu ka Carstvu odbijaju svaku vrstu uteha. One, u svojim raznim vidovima, udaljavaju od Carstva.

Kod nas danas, međutim, jedino i postoji briga o utehama, retko duševnim, a većinom telesnim: kako pojesti, popiti, proveseliti se, proći i biti okružen raskošom. Na poziv na carsku gozbu rekli su: „Izgovori me“, premda je i u njemu (Carstvu) večera i to carska, kakva ni na um nikome ne dolazi.

Međutim, ona ne odgovara našem ukusu. Ono što se tamo smatra slatkim, nama je gorko; što je tamo prijatno, nama je odbojno; što tamo veseli, nas pritiska – u svemu smo se razišli. I Carstvo sa podvižnicima koji ga zadobijaju odlazi od nas. No, mi smo tome radi. Čak bismo da ih što pre oteramo. Dogovaramo se kako to da učinimo. Ipak, lukavima nedostaje sile za uspeh.