Duhovna riznica 19.07.2024 | 08:41

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Greh osuđivanja dolazi iz istog izvora kao i kletva!

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Greh osuđivanja dolazi iz istog izvora kao i kletva!
pexels

U svojoj knjizi za četvrti petak posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas poziva da ne sudimo drugima, već da umesto toga razvijamo milostivo srce. Uči nas kako treba da osećamo sažaljenje prema onima koji greše, kako bi zli poziv na osuđivanje zamro u našim srcima.

Kada biste pak znali šta je to: "Milost hoću, a ne žrtvoprinošenje (Mt. 12, 7)", ne biste osuđivali nevine. Da bismo se izbavili od greha osuđivanja, treba da imamo milostivo srce. Milostivo srce ne samo da neće osuditi onoga koga smatraju prestupnikom zakona, nego ni onoga čiji je greh svima očigledan.

Umesto da sudi, ono će imati sažaljenja i pre će biti gotovo da plače nego da ukorava. I zaista, greh osuđivanja je plod nemilostivog i zluradog srca, koje nalazi zadovoljstvo u ponižavanju bližnjeg, u ocrnjivanju njegovog imena, u unižavanju njegove časti. To delo je čovekoubistveno i čini se po duhu onoga koji je čovekoubica od iskoni. Tu biva i mnogo klevete koja ishodi iz istog izvora, jer đavo i jeste đavo po tome što kleveće i svagda rasprostire klevetu.

Požuri se da razbudiš u sebi žalost svaki put kad se u tebi javi zli poziv na osuđivanje. Sa žalostivim srcem obrati se molitvom Gospodu da sve nas pomiluje: ne samo onoga koga smo hteli osuditi, nego i nas, možda čak i više nego njega. Takođe će zli poziv zamreti.