Duhovna riznica 19.07.2024 | 16:23

OTAC BLAGOJE KATIĆ ZA „RELIGIJU“ OTKLANJA SVE DILEME OKO CRKVENOG RAZVODA: Crkva ima rešenje za sve životne situacije!

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OTAC BLAGOJE KATIĆ ZA „RELIGIJU“ OTKLANJA SVE DILEME OKO CRKVENOG RAZVODA: Crkva ima rešenje za sve životne situacije!
Privatna arhiva

Starešina Sabornog hrama Svetog Petra i Pavla u Petrovaradinu, protojerej Blagoje Katić objašnjava koliko je crkvenih brakova dozvoljeno jednoj osobi da raskine i koja je procedura za vernike koji se odluče na ovaj korak.

Jedna od češćih dilema među vernicima jeste pitanje da li Srpska pravoslavna crkva dozvoljava razvod crkvenog braka i kakva je crkvena procedura ukoliko supružnici dođu u situaciju da žele da se razvedu. O ovim pitanjima za „Religiju“ govori starešina Sabornog hrama Svetog Petra i Pavla u Petrovaradinu, protojerej Blagoje Katić.

Printscreen/Facebook/Благоје-Бане- Катић
Otac Blagoje Katić

- Sveta tajna braka je ono što je i sam apostol Pavle napomenuo: "Ostaviće čovek oca svoga i majku svoju, združeće se sa ženom i njih dvoje biće jedno telo." To da će dvoje biti jedno telo je suština svete tajne braka. To jedino može da uspe, ako postoji ljubav između supružnika. Ljubav koja vodi kroz ceo život pa i kroz brak. Nažalost, dešava se da te ljubavi ponestane i da se brakovi razvode. Slično je i sa crkvenim brakom kao i sa građanskim - kaže otac Blagoje, koji je i autor knjige „Živeti Hristom".

Crkveni brak može da se razvede. U crkvi se to dešava, i supružnici koji su se razveli crkveno mogu ponovo da sklope svetu tajnu braka u crkvi sa drugom osobom.

- Crkva nikad nije u svojim pravilima i svojim kanonima gledala da nekog omalovaži ili kazni, nego uvek nastoji da izađe u susret kroz tu ljubav Hristovu koja provejava u celoj crkvi - dodaje otac Blagoje.

pexels
Crkveno venčanje razvedenih supružnika obavlja se bez sveća i kruna na glavama

- Kada govorimo o Svetoj tajni braka, u našim crkvenim knjigama postoje i molitve koje se čitaju za drugobračnike. To su posebne molitve pokajnog karaktera koje se razlikuju od klasičnih molitvi za Svetu tajnu braka kada su oboje supružnika prvobračni. Ako su drugobračni, razlikuje se i sam čin venčanja: ne pale se sveće, ne stavljaju se venci i krune na glavu.

Sve ima drugi smisao, ali Crkva veoma vodi računa o svim životnim situacijama. Pravilo je da, ako je jedan od supružnika prvobračni a drugi drugobračni, Sveta tajna braka se obavlja po obredu prvobračnog, da onaj koji nije imao razvod crkvenog braka ne bi ostao uskraćen za tu blagodat - ističe sveštenik Blagoje Katić.

pexels
Krune na glavama mladenaca u Svetoj tajni braka, stoje samo kada su oboje ili bar jedno od njih prvobračnici

Što se tiče same procedure razvoda crkvenog braka, ona je relativno jednostavna.

- Mi, kao sveštenici i duhovnici u parohiji, dužni smo supružnike da pozovemo na duhovni razgovor i pokušamo da smirimo situaciju, da ih pomirimo. U brzom vremenu u kojem živimo, u 90 odsto slučajeva dešava se da dolaze da se razvedu crkveno kada već godinama ne žive zajedno. U takvim situacijama nema mnogo šta da se priča - objašnjava otac Blagoje.

Ako pomirenje ne uspe, supružnici koji žele crkveni razvod dužni su da donesu papire o građanskom razvodu braka. Zatim sveštenici, posredstvom arhijerejskog namesnika, šalju zahtev Crkvenom sudu koji odlučuje o razvodu.

Privatna arhiva
Otac Blagoje Katić

- U mom svešteničkom stažu dugom 27 godina, nije se desilo da Crkveni sud ne odobri razvod po zahtevu koji kreće od nas sveštenika, koji smo u najdirektnijoj komunikaciji sa našim parohijanima - ističe otac Blagoje, a potom objašnjava da Srpska pravoslavna crkva dozvoljava jednoj osobi tri Svete tajne braka, što znači dva crkvena razvoda.

- Pre vladavine cara Dušana, Crkva je dozvoljavala dve svete tajne braka, ali nakon njegovog trećeg venčanja, pravila su se promenila i danas SPC dozvoljava i treći brak“, kaže otac Blagoje i zaključuje:

- Crkva se trudi da svojim vernicima pruži utehu i ljubav, bez obzira na životne okolnosti koje ih zadese, uvek se vodeći Hristovom ljubavlju koja treba da nas sve vodi.