Duhovna riznica 21.06.2024 | 20:32

PORUKA POČIVŠEG PATRIJARHA PAVLA – KAKO OČUVATI BRAK I BLIŽNJE: Porodica je mala “crkva” - njenih običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom posuvraćenom svetu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PORUKA POČIVŠEG PATRIJARHA PAVLA – KAKO OČUVATI BRAK I BLIŽNJE: Porodica je mala “crkva” - njenih običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom posuvraćenom svetu
Wikimedia/korisnik:Ninam/GNU FDL

U svetu punom izazova, reči blaženopočivšeg poglavara SPC nas podsećaju na značaj porodičnih vrednosti i predstavljaju svetli primer kako da živimo u harmoniji i ljubavi sa svojim najmilijima, čuvajući porodicu kao sveto mesto.

U vremenu kada se porodične vrednosti sve više nalaze pred iskušenjima modernog života, vera nam nudi čvrstu osnovu i putokaz ka očuvanju tih večnih vrednosti. Porodica, kao osnovna jedinica ljudskog društva, ima nezamenljivu ulogu u duhovnom razvoju svakog pojedinca.

U ovom kontekstu, reči blaženopočivšeg patrijarha Pavla, koji je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu s dubokom mudrošću i smirenošću, ostaju kao svetlosni putokazi za sve nas. Njegove poruke o porodici podsećaju nas na važnost ljubavi, žrtvovanja i zajedništva, a najsnažnije su njegove rečenice koje je izgovorio u dahu:

URI KADOBNOV / AFP / Profimedia
Blaženopočivši patrijarh Pavle

- Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je "mala crkva". Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu - govorio je blaženopočivši patrijarh Pavle.

Shutterstock
Blaženopočivši patrijarh Pavle za porodicu je rekao da je mala "crkva"

Ova poruka patrijarha Pavla ostaje kao svetli primeri kako da živimo u harmoniji i ljubavi sa svojim najmilijima, čuvajući porodicu kao sveto mesto u kome se neguju vrline i duhovne vrednosti. Neka njegove reči budu inspiracija da negujemo i čuvamo svoje porodice, vodeći se ljubavlju, verom i zajedništvom.