Aktuelno iz SPC 21.06.2024 | 16:47

JAČANJE VEZA LJUBAVI I BRATSTVA: Episkop Stefan, vikar patrijarha Pavla, u Moskvi se sastao sa mitropolitom volokolamskim Antonijem

Izvor: Moskovska patrijaršija
JAČANJE VEZA LJUBAVI I BRATSTVA: Episkop Stefan, vikar patrijarha Pavla, u Moskvi se sastao sa mitropolitom volokolamskim Antonijem
patriarchia.ru

Ovaj susret u ruskoj prestonici označio je novi korak u osnaživanju veza i međusobnog razumevanja između Ruske i Srpske pravoslavne crkve, ističući zajedničke ciljeve i perspektive buduće saradnje.

U Moskovskoj patrijaršiji danas je održan značajan sastanak između mitropolita volokolamskog Antonija i episkopa remezijanskog Stefana, vikara patrijarha srpskog i starešine Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi. U prostorijama Odeljenja za spoljne crkvene odnose RPC, srdačni domaćin Mitropolit Antonije, izrazio je toplu dobrodošlicu episkopu Stefanu, poželevši mu blagoslov i pomoć Božiju u važnoj službi koja je pred njim.

Printscreen/Youtube/Pancevo RTV
Episkop remezijanski Stefan, novi starešina Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi

Sastanku su prisustvovali i savetnik patrijarha moskovskog i sve Rusije, protojerej Nikolaj Balašov, zamenik predsedavajućeg, protojerej Igor Jakimčuk, i sekretar Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, arhimandrit Aleksandar Kotov. Tokom ovog značajnog susreta, episkop Stefan je uručio mitropolitu Antoniju ukaz patrijarha Porfirija o postavljenju za starešinu Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

U duhu bratske ljubavi i iskrene saradnje, razgovori su se nastavili u prijatnoj i otvorenoj atmosferi. Tokom dugog i srdačnog susreta, dotaknuta su različita pitanja od značaja za odnose dveju Crkava. Razgovaralo se o perspektivama daljeg razvoja i jačanja veza, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa. Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka učvršćivanju duhovnog bratstva i međusobnog razumevanja između Ruske i Srpske pravoslavne crkve.

SPC
Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi

Poruka zajedništva i saradnje koja je preneta tokom ovog susreta odjekuje snažno, podsećajući nas na značaj jedinstva u veri i ljubavi, i na neprestanu molitvu za blagostanje i napredak naših crkava i naroda.