Duhovna riznica 06.07.2024 | 13:42

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Ogovaranje i osuđivanje nisu samo greh, nego i bolest

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Ogovaranje i osuđivanje nisu samo greh, nego i bolest
Freepik

Druge subote posle Pedesetnice, Sveti Teofan Zatvornik nas u svojoj knjizi podseća na reči jevanđeliste Mateja i upućuje nas kako da naučimo da prepoznamo i izbegnemo ovu duhovnu bolest kroz pokajanje i milosrđe.

Ne sudite da vam se ne sudi (Mt.7,1). Kakva je samo bolest – ogovaranje i osuđivanje! Svi znaju da je to greh, pa ipak – ništa češće u rečima našim od osuđivanja. Ima ih koji kažu: „Ne primi mi to Gospode u osuđivanje“, pa ipak svoju osudu dovode do kraja. Drugi se opravdava time što smatra da razumnom čoveku pristoji da ima svoj pogled na ono što se događa. On se trudi da hladnokrvno rasuđuje, ali i prosti ljudi mogu primetiti u njegovim rečima nadmeno i zlurado osuđivanje.

Međutim, presuda Gospodnja za taj greh je stroga i odlučna. Onaj ko osuđuje drugog – nema opravdanja. I kako ga može imati? Kako, dakle, izbeći muku? Pobedonosno sredstvo protiv osuđivanja sastoji se u držanju sebe samoga za osuđenog. Ko se oseti takvim, neće imati kada da osuđuje druge. Od njega će se čuti samo: „Gospode, pomiluj! Gospode, oprosti moja sagrešenja!“