Duhovna riznica 30.06.2024 | 16:39

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako da se izborimo sa strastima i pohotama?

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako da se izborimo sa strastima i pohotama?
Shutterstock Freska „Silazak Svetog Duha na apostole i sve zemaljske narode“. Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici

U Nedelju Svih Svetih, Sveti Teofan Zatvornik nas podseća da Crkva, posle silaska Svetoga Duha, proslavlja sve one koji su postali svetitelji blagodaću Duha Svetoga, koja donosi pokajanje, oprost grehova i vodi kroz borbu sa strastima do čistote.

- Crkva svaki dan molitveno pominje svete. Pošto je, međutim, bilo i takvih ugodnika Božijih koji su se tajno podvizavali i koji nisu poznati, sveta crkva je, kako i njih ne bi ostavila bez počasti, ustanovila dan u koji proslavlja sve one koji su od početka vremena ugodili Bogu. Ona to čini posle silaska Svetoga Duha, zato što su svi svetitelji postali i postaju sveti blagodaću Svetoga Duha.

Blagodat Svetoga Duha donosi pokajanje i otpuštenje grehova, uvodi u borbu sa strastima i pohotama i podvig venčava čistotom i bestrasnošću. Na taj način se javlja nova tvar koja je pogodna za novo nebo i novu zemlju. Porevnujmo (požurimo) i mi da idemo za svetima Božijim. Na koji način – uči nas današnje Jevanđelje, zahtevajući neustrašivo ispovedanje vere u Gospoda, ljubav prvenstveno prema njemu, uzimanje krsta, samoodricanje i odvajanje srca od svega. Počnimo i mi tako.